Rasprava o ličnim kartama

Skupština Srbije počela je načelnu raspravu o Predlogu zakona o ličnoj karti, nakon prestanka burnih replika poslanika G17 plus i SRS.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2006.

16:11

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je da će uvođenje elektronske lične karte doprineti borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, unapređenju rada državnih organa i tačnom utvrđivanju biračkih spiskova.

Obrazlažući Predlog zakona o ličnoj karti u Skupštini Srbije, Jočić je rekao da je postojeća lična karta u upotrebi 30 godina i da više ne zadovoljava savremene potrebe za brzom i tačnom identifikacijom pojedinaca. Svi građani treba da dobiju novu identifikacionu kartu u narednih pet godina, što je krajni rok do kada se može koristiti važeća lična karta.

Predviđeno je da obrazac lične karte sadrži prostor za kontaktni mikrokontroler (čip) i prostor za mašinski čitljivu zonu za potrebe automatskog očitavanja podataka u koji se unose svi vidljivi podaci na ličnoj karti, kao i podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana i jedinstveni matični broj roditelja imaoca.

Za razliku od sadašnje, predviđa se da nova lična karta sadrži i biometrijske podatke koji obezbeđuju pouzdanu potvrdu i proveru identiteta. Biometrijski identitet je određen jedinstvenim fizičkim osobenostima pojedinca (analiza lica, otisak prsta, potpis). Pored digitalne fotografije vlasnika lične karte, a zbog jednoznačne i brže identifikacije lica, lična karta će sadržati i digitalni otisak prsta.

Omogućeno je i da se lica, koja u skladu sa svojim verskim ili nacionalnim običajima, mogu fotografisati za ličnu kartu sa kapama ili maramama.

Umesto sadašnjih 18 godina, utvrđuje se da su svi državljani Srbije i Crne Gore stariji od 16 godina dužni da imaju i nose ličnu kartu, a data je mogućnost da je poseduju i deca starija od 10 godina.

"Uvođenjem nove lične karte takođe će doći do čišćenja baze podataka, jer najverovatnije postoji veliki broj dokumenata koji su duplirani, a ova vrsta lične karte doprineće tačnom utvrđivanju biraških spiskova", rekao je Jočić.

Nove lične karte biće izrađene u skladu sa preporukama i propisima Evropske Unije, Interpola i Evropola, a izdavaće ih Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Hrvatskoj je zakon o elektronskim ličnim kartama usvojen još 2002. godine, a i Bosna i Hercegovina promenila je svoje identifikacione dokumente. U Crnoj Gori se najavljuje da će novi pasoši i lične karte za građane nezavisne države početi da se izdaju od 2007. godine.

Na početku rasprave, predsednik parlamenta Predrag Marković zahvalio je svim predstavnicima poslaničkih grupa što su pokazali odgovornost i spremnost za uvažavanje interesa države i dodao "da poslanici mogu da se svađaju, ali da mogu i da se dogovore". Rad Skupštine Srbije danas je počeo oštrom raspravom predstavnika Srpske radikalne stranke i G17 plus, zbog čega je, nakon razmene grubih reči, tri puta prekidana sednica.

Radikali protiv zakona o ličnim kartama

Poslanica Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić izjavila je da njena stranka neće podržati predloge zakona o ličnim kartama. Ona je rekla da je javnost nedovoljno upoznata koliku opasnost donosi zakon o ličnim kartama, kojim će građanima Srbije i pored važećih međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava, biti oduzeto pravo na privatnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: