Dan zastave bez incidenata

Albanski nacionalni praznik Dan zastave obeležen je bez incidenata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2004.

08:25

Default images

Albanci na jugu Srbije u nedelju su od Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Srbije zatražili demilitarizaciju tog regiona, uključivanje Albanaca u državne strukture i pravo na upotrebu albanskog jezika i nacionalnih simbola u obeležavanju datuma iz istorije Albanaca.

Član Koordinacionog tela za jug Srbije Ninoslav Krstić kaže da zahtev Albanaca za demilitarizaciju nije realan. "Mislim da to u ovom trenutku nije moguće zato što na Kosova postoji organizovani kriminal koji kreće i prema jugu Srbije. To su, pre svega, trgovina drogom, ljudima, raznom robom, a obezbeđenje u Kopnenoj zoni bezbednosti je u funkciji zaštite svih građana, dakle i Albanaca", rekao je Krstić.

Ministar SCG za ljudska i manjinska prava Rasim Lajić izjavio je da ne postoje prepreke da na jugu Srbije u službenoj i privatnoj upotrebi bude korišćen albanski jezik. Ljajić je dodao da za upotrebu zastave postoje ograničenja koja, na osnovu Zakona o zaštiti nacionalnih manjina, moraju bithi poštovana. "Kada je reč o zastavi, tu postoje dva ograničenja. Jedno je da simbole treba da donese albanski savet nacionalnih zajednica, a drugo je da ti simboli ne mogu biti identični simbolima drugih država", rekao je Ljajić za Betu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: