Kako poboljšati bezbednost na radu

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2004.

08:58

Default images

Prema podacima Ministarstva rada, u prvih devet i po meseci ove godine na gradilištima u Srbiji je poginulo 16 radnika.

Teško su povređena 74 građevinara, a zabeleženo je i šest kolektivnih povreda na radu. Koordinator nadzora u Građevinskoj direkciji Ljubisav Zarić smatra da nedostatak novca nije presudan za bezbednost na radu. "Problem je u novopečenim vlasnicima firmi koji su u trci za profitom zaboravili na zaštitu na radu, a velike društvene firme nemaju dovoljno sredstava da je sprovedu na pravi način", kaže Zarić.

"Postojeći zakoni su u redu i uvek ima mesta za nadogradnju postojećih propisa. Kada bi bili poštovani postojeći propisi, mislim da bi bilo daleko manje nesreća. Ali, ne može se sve uvek ni predvideti", kaže Zarić.

Pomoćnik ministra za sektor inspekcije rada Živka Đurić u izjavi za B92 tvrdi da će trenuta situacija u toj oblasti biti promenjena novim zakonskim aktima. "Tu vlada velika konfuzija. Poslodavci to dozvoljavaju zato što je kaznena politika loša, zato što težište odgovornosti nije na njima. Mi upravo sada pokušavamo, novim zakonom o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu, da težište odogornosti prilikom povreda na radu prebacimo na poslodavce. Oni će biti krajnji nosioci odgovornosti", rekla je Živka Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: