NBS: NBS ne sme da bude deo političke trgovine

Izvor: B92

Petak, 30.01.2004.

19:40

Default images

Narodne banke Srbije je u petak uveče ocenila da stranke demokratskog bloka čine grešku koja može da nanese dugoročnu štetu građanima time što izbor guvernera i Saveta NBS zvanično stavljaju kao temu koalicionog pregovaranja o stvaranju nove Vlade Srbije. U ovom saopštenju se da je došlo vreme da se, radi odbrane nezavisnosti Narodne banke, njeno rukovodstvo javno pozabavi politikom. "Vrlo nevoljno smo to uradili, ali juče je zaista zvanično započeo jedan proces pregovaranja. Sve do sada smo smatrali da je reč o nekakvom političkom pozicioniranju. Ne znamo kako ti pregovori teku, ne znamo u kom pravcu idu, ali mislimo da je vrlo važno da se radi nezavisnosti Narodne banke kaže da ona ne sme da bude deo političke trgovine", rekla je Udovički za B92.

Kako se navodi, DOS je jednom načinio grešku da na čelo Narodne banke postavi gospodina Dinkića, koji je sebi dozvolio da zloupotrebi guvernersku funkciju i poziciju Narodne banke za ostvarenje svojih političkih ciljeva. Narodna banka ocenjuje da je krnji DOS načinio grešku da Mlađana Dinkića smenjuje brzopleto, poručujući da ovog puta nema prostora za greške. "U saopštenju se g. Dinkić spominje kao jedan u nizu poteza koji njegov mandat, kao guvernera, vode ka slabljenju nezavisnosti NBS i ka politizaciji funkcije. Ako ćemo sada opet da smenjujemo, samo dajemo poruku našim građanima i svetu da uopšte nemamo odnos prema funkciji i rukovodstvu NBS i njegovoj nezavisnosti. Mi uopšte ne osporavamo potrebu da se preispita naš izbor, da se otvori ta tema u skupštini i spremni smo da damo ostavke onog trenutka kad se kroz jedan politički proces, konsenzusom, dođe do toga da može da se pojača NBS time što će doći na čelo NBS neko ko uopšte neće moći da bude identifikovan nekim spornim procesom", rekla je Udovički.

Odgovarajući na upozorenja NBS, Ksenija Milivojević, zvaničnik G17 plus koja učestvuje u pregovorima stranaka demokratskog bloka, za B92 kaže: "Apsolutno se ne radi o smeni guvernera NBS, već se radi o poništavanju nelegalnog izbora za guvernera NBS. Prema tome, uopšte se ne radi o političkoj smeni niti o smeni u pravnom smislu, već se radi o poništavanju jednog nelegalnog izbora i potpuno je normalno da stranke koje razgovaraju o formiranju skupštine i vlade u novom sazivu te nepravilnosti isprave jer je to jedini način da mi uspostavimo normalno funkcionisanje institucija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: