U ponedeljak srpski parlament o Povelji i zakonu

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2003.

15:03

Default images

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o Ustavnoj povelji i Zakonu o njenom sprovođenju biće održana u ponedeljak, sa početkom u 11 časova, potvrdila je Radiju B 92 predsednica Parlamenta Nataša Mićić. Istovremeno, sednica Skupštine Crne Gore odložena je za utorak 28. januar.

Nataša Mićić u izjavi za Radio B92 ističe da će rasprava o ta dva dokumenta biti objedinjena, dok će narodni poslanici o povelji i Zakonu glasati odvojeno. Ona je dodala i da će, sat vremena pre početka Skupštine, biti održana i sednica Odbora za Ustavna pitanja, na kome će članovi tog odbora dati mišljenje o tekstu oba dokumenta.

Pojedine političke stranke u srpskom parlamentu – kako vladajuće, tako i opozicione - najavljuju da neće glasati za Ustavnu povelje ili Zakon o njenom sprovođenju, ali predsednica Skupštine Srbije ne gaji sumnje da bi takav stav mogao da dovede do neusvajanja tih dokumenata u Narodnoj skupštini: "Očekujem da će i Ustavna Povelja kao i Ustavni zakon o njenom sprovođenju biti usvojen. Potrebna je kvalifikovana većina, dakle 126 poslanika treba da glasa i o Povelji i o Zakonu i ja očekujem da ćemo imati tu većinu i da će ova akta biti usvojena", kazala je Mićić.

Dok Stranka srpskog jedinstva i Socijalistička partija Srbije imaju jasan stav da ne podržavaju ni Povelju, ni Zakon o njenom sprovođenju, neke vladajuće partije, međutim, unose konfuziju podržavanjem samo jednog od ta dva dokumenta. Takav stav zastupaju, s jedne strane, poslanici DSS-a, koji odbijaju da podrže ustavni zakon, a podržavaju Povelju, i demohrišćani, koji, s druge strane, kažu da će glasati za Zakon, a neće glasati za povelju. Ovakve najave oštro je kritikovao predsednik Veća građana jugoslovenskog parlamenta i jedan od kopredsedavajućih komisije za izradu Ustavne povelje Dragoljub Mićunović. U intervjuu za BBC, Mićunović je rekao da “u svemu tome ima previše neodgovornosti”: "Ne može se biti stranka u DOS-u, biti u vladi, a biti protiv politike vlade. To je jedan mazohizam koji ja ne razumem i ne razumem premijera zašto se to toleriše. To nije ničiji hir. To truje javno mnjenje i guši mu svaki optimizam za opstanak države, a da pri tom jedan posao na kome smo zajednički radili dovedu u pitanje. Drugo, isto ne razumem, kako je moguće kako je moguće glasati za Povelju, a ne glasati za Zakon. Ko glasa protiv Zakona, glasa i protiv Povelje", kazao je Mićunović.

 Mićunović je rekao da takav odnos pojedinih političkih stranaka dovodi do “udaljavanja nove države od Evrope” i njenog članstva u pojedinim međunarodnim institucijama. Ipak, on je izrazio očekivanje da će Skupština Srbije usvojiti Ustavnu povelju i prateći zakon. Nakon toga će, kako najavljuje Mićunović, biti zakazana i sednica jugoslovenskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: