NUNS PREDLOZIO OPOZICIJI KONVENCIJU O MEDIJIMA

Izvor: B92

Petak, 23.06.2000.

15:59

Default images
Nezavisno udruzenje novinara (NUNS) predlozilo je u petak strankama demokratske opozicije konvenciju kojom bi se one obavezale da ce se zauzimati za principe neophodne za profesionalan rad medija u Srbiji. U konvenciji NUNS-a koja je upucena liderima relevantnih opozicionih partija u Srbiji, navedeno je 10 principa medju kojima je hitno ukidanje Zakona o informisanju i usvajanje novog zakona koji ce biti utemeljen na najvisim demokratskim standardima i principima. Prihvatanjem konvencije, partije bi se obavezale da ce se boriti i za otvorenost izvora informacija, medijski pluralizam i ravnopravnost strukovnog organizovanja, bez bilo koje vrste monopola i bez politickih i drugih oblika pritisaka na medije. Konvencijom NUNS-a, partije bi trebalo da se bore za transformaciju drzavnih medija u javni servis sa nestranackom uredjivackom politikom i civilnom kontrolom, za autonomiju novinara i medija koji se finansiraju iz javnih prihoda kao i za slobodnu inicijativu u pokretanju i delovanju privatnih medija. U dokumentu NUNS-a od stranaka se zahteva i da podrze profesionalna udruzenja novinara u zahtevima za odgovornost onih novinara koji krse profesionalne standarde i moralne kodekse propagiranjem mrznje, netolerancije, rata i progona politickih neistomisljenika. Od stranaka se jos trazi i da se zauzmu za to da novinarska udruzenja ravnopravno mogu da koriste imovinu koju su stvarale generacije novinara kao i za povracaj materijalnih sredstava (tehnike, predajnika, novca) koji su intervencijom drzave ili sudskim presudama oteta od pojedinih medija. Prihvatanjem konvencije, partije bi podrzale stav NUNS-a da politicke stranke mogu biti osnivaci iskljucivo stampanih, ali ne i elektronskih medija ili agencija.

Nezavisno udruzenje novinara Srbije, direktori i glavni urednici najvecih privatnih i nezavisnih medija u Srbiji na sastanku u petak najostrije su osudili izjavu saveznog ministra za informisanje Gorana Matica da su ugledni beogradski mediji direktno povezani sa americkom obavestajnom sluzbom CIA i da rade po njenom nalogu. Rec je o pogromu i pozivu na linc novinara, navodi se u saopstenju i dodaje da je nedopustivo da savezni ministar, u politikantskom maniru, bez ozbiljne argumentacije i dokaza, optuzuje koleginicu Ljiljanu Smailovic, novinarku NIN-a, zbog njenog teksta o CIA i da takve optuzbe iznosi na racun nedeljnika "Vreme", "Blic njuz" i drugih medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: