Konačan predlog Ustavne povelje u petak u Podgorici

Izvor: Beta

Subota, 23.11.2002.

17:00

Default images
Član Ustavne komisije iz Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković izjavio je da bi konačni predlog Ustavne povelje mogao biti definisan u petak, 29. novembra u Podgorici. "Za nas su sva pitanja rešena. Na sastanku koopredsedavajućih Ustavne komisije u ponedeljak u Beogradu predložićemo da potkomisija u petak radi na zakonu o sprovođenju Ustavne povelje. Nakon toga bi komisija na sednici u Podgorici jednostavno usvojila povelju", rekao je Vuković podgoričkim medijima.

Vuković je objasnio da su se članovi ustavne komisije u četvrtak dogovorili o sadržaju teksta, ali da nije precizirano šta će regulisati povelja, šta zakon o njenom sprovođenju, a šta zakoni država članica. Prema Vukovićevim rečima, DPS nema ništa protiv da se u završnim ili prelaznim odredbama povelje nađe stav da se prvi saziv parlamenta buduće državne zajednice bira posredno, a nakon dve godine održavanjem prvih neposrednih izbora.

"Nama je najvažnije da u povelji nije utvrđen princip o neposrednim izborima", dodao je Vuković. Na pitanje da li su od stava da neće odustati od posrednih izbora odustali pod pritiskom međunarodne zajednice, Vuković je rekao da "nije bilo nikakvih pritisaka". "Mogli smo jednostavno da biramo: ili nema povelje ili ćemo napraviti zajednicu. Nikakav pritisak nije u pitanju nego politička odgovornost prema ovoj situaciji", kazao je Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: