Putin zadovoljan razgovorima sa Bušom

Izvor: B92

Subota, 23.11.2002.

10:58

Default images

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je susret sa američkim predsednikom Džordžom Bušom kao "veoma produktivan i veoma otvoren". "O čemu sve nismo razgovarali", sa smeškom je odgovorio ruski predsednik nakon susreta sa Džordžom Bušom, na pitanje novinara o čemu je razgovarao sa Bušom. Među razmatranim temama dvojice predsednika, Putin je naveo pitanje energetskog dijaloga dve zemlje, saradnju u oblasti visokih tehnologija, širenje NATO, saradnju Alijanse i Rusije i borbu protiv terorizma u svetu, prenosi agencija RIA "Novosti". Putin je novinarima kazao da je neophodno uveriti se da u Iraku nema oružja za masovno uništavanje. "Mi smo dužni da ostanemo u okvirima procesa koji se odvija u Savetu bezbednosti OUN", rekao je Putin, dodajući da Rusija smatra da "može zajedno sa SAD ostvariti pozitivni rezultat". Ruski lider je takodje saopštio da je postignut dogovor da se "radi zajednički" sa SAD na antiterorističkom programu. Sa svoje strane, američki predsednik Buš se zahvalio predsedniku Rusije i njegovim pomoćnicima na saradnji u borbi protiv terorizma. Buš je istakao da SAD "napreduju u borbi protiv tog zla". "Jednog po jednog mi ćemo sve slomiti - nije važno gde se oni kriju", kazao je predsednik SAD. Putin i Buš su usvojili zajedničku izjavu o razvoju rusko-američkog dijaloga u oblasti energetike. U tom bilateralnom dokumentu izloženi su planovi Rusije i SAD u toj oblasti u bližoj budućnosti. Razmotreno je i pitanje položaja NATO u kontekstu u Pragu održanog samita Severnoatlantske alijanse i njenog proširivanja. Kako je kazao predsednik Rusije, sa reformisanjem NATO Rusija ne isključuje "produbljivanje odnosa sa alijansom, u slučaju da njegova delatnost bude odgovarala nacionalnim interesima Rusije". Istovremeno, istakao je Putin, Rusija polazi od toga da širenje NATO-a "nije izazvano neophodnošću". Pri tom je šef američke administracije izjavio, da se strategija NATO "bazira na tome da je Rusija postala prijatelj i da nije neprijatelj". Rusko-američki susret na najvišem nivou trajao je oko dva sata, u Jekaterininskom dvorcu u Sankt Peterburgu. Predsedniku SAD je izjavio da mu se svidelo u Peterburgu i da na proleće ponovo planira da dođe u grad na Nevi, tim pre što, kako je rekao, smatra Vladimira Putina "jednim od svojih najbližih prijatelja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: