Pojačane mere bezbednosti za samit NATO-a

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2002.

10:01

Default images

Češka policija je u četvrtak ujutru u Pragu potpuno zatvorila deo grada oko Kongresnog centra, gde počinje dvodnevno okupljanje šefova država ili vlada 46 zemalja članica NATO-a i njegovog programa Partnerstvo zamir.

Sve do uveče vozovi metroa neće se zaustavljati na stanici kod Kongresnog centra, kao ni tramvaji kod praškog zamka Hradčani. Od pet sati zatvoren je i most koji povezuje Kongresni centar sa centrom grada, a koji je glavna saobraćajnica za tranzit kroz Prag. Prag deluje pusto, većina ljudi iz zatvorenih zona u kojima će se odigravati samit NATO-a napustila je grad, ili su ostali kod kuća. Deca u oko 150 škola dobila su neplanirani kraći raspust, a mnogi zaposleni slobodne dane.

Strahovite gužve se stvaraju na prilazima Pragu, jer policija kontroliše vozila kako se ne bi prošvercovalo nešto što bi moglo da posluži demonstrantima protiv NATO-a ili, još gore, teroristima. Iako je ministar unutrašnjih poslova Stanjislav Gros najavio da nema verodostojne podatke da neko planira teroristički napad, policija ovih dana ima dosta posla da proveri informacije da je negde podmetnuta bomba.

Eksploziv koji je uoči samita postavljen na šine na periferiji Praga, prema prvim saznanjima policije, delo je amatera. Vozovi se ipak po naređenju ministra Grosa u gradskom području kreću brzinom od maksimalno 30 kilometara na čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: