Anan posetio Kosovsku Mitrovicu

Kosovska Mitrovica --

Izvor: Beta
Podeli

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan, koji je u utorak ujutru posetio Kosovsku Mitrovicu, izjavio je da je cilj međunarodne zajednice na Kosovu primena zakona "bez ikakvih smetnji" i "uspostavljanje vladavine prava". "Zakoni treba da budu primenjivani bez ikakvih smetnji a cilj nam je da uspostavimo vladavinu prava i policijsku službu, i to ćemo uraditi", rekao je Anan u kratkom obraćanju novinarima. On je u pratnji šefa UNMIK-a Mihaela Štajnera obišao Mitrovicu i sa policajcima, oficirima i kadetima koji rade na severu Mitrovice razgovarao o stvarima važnim za građane Kosova, o vladavini prava, aktivnostima policijske službe i zaštiti imovine i ljudi. Anan je rekao da je bilo reči i o obezbeđivanju ljudskih prava, "kako bi svi građani na Kosovu bili tretirani jednako".

Generalni sekretar UN Kofi Anan razgovarao je danas u Prištini sa komandantom KFRO-a Fabiom Minijem o misiji međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu i bezbednosnoj situaciji u pokrajini, saopštio je KFOR. U saopštenju KFOR-a se navodi da su Anan i Mini na sastanku iza zatvorenih vrata, koji je trajao oko 40 minuta, razgovarali i o smanjenju snaga KFOR-a, kao i o prenosu nadležnosti sa UNMIK-a na lokalne institucije. Anan je pozitivno ocenio inicijativu za smanjenje snaga KFOR-a u etapama, navodi se u saopštenju.

Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Kofiju Ananu tokom posete kosovskom selu Gornji Makreš srpski žitelji su poklonili šajkaču i druge delove tradicionalne srpske nošnje. Obilazeći Gornji Makreš kod Novog Brda, Anan je u razgovoru sa lokalnim Srbima rekao da će međunarodna zajednica učiniti sve da na Kosovu budu stvoreni uslovi za život svih etničkih grupa i da budu omogućeni uslovi za povratak raseljenih. Zahvaljući se na poseti, lokalni predstavnici Srba su naveli da poseta Anana Novom Brdu uverava da će Srbi opstati u tom kraju Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.