Koštunica: Dogovor je konstatovanje nužnosti

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2002.

11:06

Default images

Jugoslovenski predsednik i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je zajednička izjava njegove stranke i DOS samo "konstatovanje nužnosti", uz naglasak da drugačije nije moguće izaći iz "preoktobarskog, ali i postoktobarskog gliba". U autorskom tekstu, objavljenom u najnovijem broju beogradskog nedeljnika NIN, Koštunica je postavio pitanje da li zaista postoji volja da Srbija izađe iz sadašnje ustavne krize i da se ne suoči sa još jednim neuspelim predsedničkim izborima. Koštunica je naveo da ne može sa sigurnošću da tvrdi kako će dalje funkcionisati odnosi DOS-a i DSS-a, već da je samo siguran da je u Srbiji ponovo proradila Skupština i da poslanici sada treba da ponesu sopstvenu odgovornost.

Koštunica je ocenio da je nužna ravnoteža između nosilaca izvršne vlasti s jedne strane, i vlade i Skupštine, s druge strane. "Ponovo smo se našli u situaciji da se institucije, još u povoju, grubo obezvređuju i da se sve vrti oko jednog političkog činioca", kazao je on, navodeći da je dokaz za to da parlament nije radio svoj posao gotovo četiri meseca, da su sudske odluke, ne samo prenebregavane, već i ismevane. Koštunica je ocenio da "nepotrebnim i jalovim" diskusije o tome ko je pobedio u sporu između DOS-a i DSS-a, zbog toga što "nije reč o utakmici ni normalnom stranačkom nadmetanju". "Zato se mandati poslanika DSS-a i ne pominju u Zajednickoj izjavi, jer nisu ni bili predmet diskusije. O njima se, kao nečem apsolutno nespornom, i sa stanovišta prava, i sa stanovišta zdrave pameti, nije ni moglo razgovarati, a kamoli pregovarati", piše Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: