Mesić: Optužnica protiv Bobetka ne ruši hrvatsku državu

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2002.

08:46

Default images

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić poručio je naciji, u obraćanju putem državne televizije, da "slučaj Bobetko" nije i ne može postati "slučaj Hrvatske". On je zatražio punu saradnju s Haškim sudom, jer će u suprotnom "Hrvatska samu sebe dovesti u potpunu izolaciju od ostatka sveta". Kako prenosi dopisnik B92 Nada Starijaš, Mesić je rekao da "optužnica protiv Bobetka ne ruši hrvatsku državu, ne dovodi u pitanje legitimnost Domovinskog rata, kako to tvrde agresivne desne snage koje su poražene na izborima 2000. i koje sada nastoje da radikalizuju političku scenu i Hrvatsku odvedu u opasnom pravcu". Mesić je podsetio da je Bobetko optužen po komandnoj odgovornosti za konkretne zločine koji su se dogodili i za koje neko treba da odgovara kako bi krivica bila individualizovana. Mesić je, ipak, optužnici protiv Bobetka zamerio što u njoj piše da su hrvatske snage ratovale protiv hrvatskih Srba. Po njemu, to je bio sukob "samo s delom pobunjenih hrvatskih Srba, koje je pobunio i kontrolisao Milošević", a na čijem će procesu u Hagu i uskoro svedočiti.

Neke opozicione parlamentarne stranke već su najavile da će tražiti Mesićev opoziv u Saboru zato što su njegove izjave opasne za hrvatsku državu. Oštre reakcije očekuju se i iz Vlade, koja je potpuno odbacila optužbu protiv Bobetka, za koju Mesić kaže da je treba bezuslovno prihvatiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: