Ponedeljak, 23.09.2002.

09:04

Prijem SRJ na dnevnom redu Skupštine SE

Izvor: B92

Default images

U Strazburu je u ponedeljak počelo jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kom će u utorak biti održana rasprava o prijemu Jugoslavije u tu organizaciju. Za ulazak SRJ u SE, kako je poručio predsednik Parlamentarne skupštine Peter Šider, nema drugih prepreka osim da Srbija i Crna Gora usvoje Ustavnu povelju, iz Strazbura izveštava novinar B92 Miodrag Vidić. Šider je na konferenciji za novinare potvrdio da će se prijem SRJ naći na dnevnom redu. "Ako Skupština u utorak odobri prijem Jugoslavije, onog trenutka kada srpski i crnogorski parlamenti usvoje Ustavnu povelju Jugoslavija će postati članica i to pod imenom koje će tada postojati. Ja mislim da će to ime biti Srbija i Crna Gora, ali to je pravno pitanje. Ja ne vidim nijednu drugu prepreku", rekao je Šider. Posle toga, kao nova članica, SRJ će morati da potpiše i ratifikuje ostale konvencije i druge obaveze. Šider je istakao da 6. novembar, dan uoči narednog sastanka komiteta ministara, nije postavljen kao krajnji rok za usvajanje Povelje u republičkim parlamentima. Naredni sastanak tog tela biće održan početkom marta. Predstavnik najveće parlamentarne grupe socijalista Teri Dejvis je izjavio da će ta grupa glasati za prijem Jugoslavije.

Parlamenatrna skupština SE rapravlja o prijemu SRJ u tu organizaciju, ali će do konačnog poziva, koji treba da uputi Komitet ministara, doći tek pošto parlamenti Srbije i Crne Gore usvoje Ustavnu povelju o novoj državnoj zajednici. Prvi naredni sastanak Komiteta ministara biće održan 7. novembra. To kompromisno rešenje, kako je saopšteno u Strazburu, predložio je predsednik Parlamentarne skupštine Peter Šider, nakon sastanka s delegacijom koju su činili predstavnici jugoslovenskih federalnih vlasti, Srbije i Crne Gore. Potom je Šiderov predlog dobio podršku Političkog komiteta Parlamentarne skupštine. Govoreći o rezultatu tih sastanaka, predsednik Veća građana Skupštine SRJ Dragoljub Mićunović za B92 kaže: "Sve su šanse da Jugoslavija bude u utorak primljena u SE na parlamentarnoj skupštini. Naravno, tu odluku mora još da potvrdi Savet ministara, koja će uslediti, bilo na prvoj sednici, ili na nekoj drugoj. Postoji jedan amandman koji predlaže da Savet ministara to uradi posle prihvatanja Povelje u dva Parlamenta, ali taj amandman još nije usvojen. Ono što je sigurno, to je da ćemo mi biti na dnevnom redu i ogromna je verovatnoća da ćemo biti primljeni. Time smo mi s Parlamentarnom skupštinom SE završili, naš slučaj više neće tu biti razmatran, taj deo se smatra gotovim", istakao je Mićunović. Upitan na kakvu je reakciju naišao zahtev crnogorske strane da u SE budu primljene Srbija i Crna Gora, a ne SRJ, Mićunović je rekao da to nije uslovljavano. "Sada je Jugoslavija adresa s kojom komunicira Savet i ona će to biti sve dok ne bude usvojen nov Ustav. Ako u novom Ustavu dođe do promene imena, tada će i to biti promenjeno. Ustavna povelja ostaje centralan zahtev. Ono što je važno je da se tu ne traži da ona bude proglašena, nego kao jedan dokaz da je stvar već pri kraju, da je bar dva Parlamenta izglasaju i onda će biti formalno podignuta zastava Jugoslavije, a onda će savezni parlament diskutovati i usvojiti, proglasiti Povelju", kaže Mićunović. On je takođe rekao da predstavnici SE u Strazburu nisu iznosili stav o do sada najspornijem pitanju, a to je način izbora poslanika u parlament nove države. U te detalje se nije ulazilo, niti je SE za to nadležan, rekao je Mićunović. "Mi ćemo ispit položiti, a kada će nam dati diplomu, to ćemo da vidimo za koji mesec", kaže on.

Plenarna rasprava u Parlamentarnoj skupštini o prijemu SRJ u SE zakazana je za utorak prepodne. Kopredsedavajući Komisije za izradu Ustavne povelje iz Demokratske partije socijalista Dragan Kujović izjavio je za B92 da je zadovoljan razgovorima u političkom komitetu SE, održanim u nedelju. On je rekao da će Ustavna povelja najverovatnije biti usvojena do novembra i dodao da je krajnje vreme da se s tim pitanjem završi. Upitan da li će u SE biti primljena Jugoslavija ili zajednica Srbije i Crne Gore, Kujović je odgovorio: "Ne znam kakav će to biti predlog, čuo sam da je na političkom komitetu u komunikaciji korišćeno Srbija i Crna Gora. Meni je sada važnije da vidimo da li možemo do 6. novembra, kada zaseda Savet ministara, da se dogovorimo da to prođe kroz Parlament, to je najvažnije, jer nam je to uslov. Vrlo mi je važno da, kad to prođe, to bude državna zajednica, kako to i 'Beogradski sporazum' kaže, jer smo mnogo uložili da do njega dođe i treba poštovati ono što u njemu piše, sve do imena", ističe Kujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: