Nastavljene spekulacije o kandidaturi Kostunice

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2002.

14:56

Default images

Jugoslovenski predsednik i lider DSS Vojsilav Kostunica izjavio je da se dvoumi oko kandidature za predsednicke izbore u Srbiji. Kostunica je u intervjuu za NIN rekao da ga razlozi ocuvanja zajednicke drzave obavezuju da odluku o tome odlozi za jos neko vreme. On je, medjutim, porucio da se i sa mesta predsednika Srbije moze zalagati za ocuvanje zajednicke srpsko-crnogorske drzave, zato sto je, kako je rekao, "iz dveju republika od pojedinih nosilaca vlasti savezna drzava najvise ugrozena".

I potpredsednik DSS Dragan Marsicanin tvrdi u izjavi za Radio B92 da Kostunica jos nije doneo definitivnu odluku o predsednickoj kandidaturi. Marsicanin je demantovao informaciju “Blica” prema kojoj je takva odluka vec doneta i da ce biti ozvanicena na sednici glavnog odbora stranke 24. avgusta: "To jednostavno nije tacno, kao sto nije tacno da je zakazana sednica Glavnog odbora DSS. Odluka ce biti doneta u zakonskom roku i ukoliko je donekle razumljivo interesovanje gradjana za predsednicke izbore, toliko nije razumljivo nestrpljenje sredstava informisanja koja sve cesce posezu za takozvanim neimenovanim izvorima prilikom licitacije odluka pojedinih potencijalnih kandidata, u ovom slucaju gospodina Kostunice", kaze Marsicanin.

Iako ce Demokratska stranka na predsednickim izborima podrzati Miroljuba Labusa, premijer Zoran Djindjic izjavio je da ce "bez problema" moci da saradjuje sa Vojislavom Kostunicom ukoliko on bude dobio poverenje gradjana na predstojecim izborima. "Ili ce pobediti Kostunica ili Labus. Oba kandidata su demokratska, postoji normalna procedura i od toga ne treba praviti pitanje zivota ili smrti. Ko god pobedi, to nece izazvati nikakvu krizu", porucio je Djindjic u intervjuu za nedeljnik “Vreme”.

Potpredsednik Gradjanskog saveza Srbije Vojin Dimitrijevic ocenio je da je potrebno sacuvati dobre kadrove, umesto sto se pojedinci sa velikim politickim potencijalom zrtvuju u raznim aferama i nadmudrivanju. "Zato GSS podrzava kandidaturu Miroljuba Labusa za predsednika Srbije, jer je to covek koji olicava teznju za modernizaciju i evropeizaciju Srbije", rekao je Dimitrijevic i naveo jos dvojicu politicara koji bi trebalo da ostanu na domacoj politickoj sceni: "Pored Labusa, na sceni treba da ostanu i premijer Djindjic, covek kome treba dozvoliti, i omoguciti i podrzati ga za reforme u okviru koncepta njegove vlade dovede do kraja, i predsednik Kostunica, s tim sto je nase shvatanje da bi predsednik Kostunica bolje odigrao svoju ulogu ako bi sacuvao srpsko-crnogorsku drzavu, vec sta, uniju, i stao na njeno celo, jer bi to bilo dosledno ostvarenje njegove ideje da ovu drzavu treba sacuvati".

Republicka izborna komisija ce, u petak razmotriti mogucnost da izbori za predsednika Srbije budu sprovedeni i na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: