MILOSEVIC: RAZLOG ZA SUDJENJE JE LICNA MRZNJA

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2002.

19:00

Default images
"Rekao sam svom sinu da vredi ostati u ovom zatvoru ne znam koliko samo za jedan dan mogucnosti da se kaze istina. Ta kuhinja, koja je napravila i Stankovce i Racak i Markale u Bosni i sve moguce prevare koje su u medijskom ratu upotrebljene da se Srbi proglase za zlikovce, predstavlja predtekst lazi koji je upoptrebljen da bi bio izvrsen zlocin nad mojom zemljom. Ti zlocinci ce za taj zlocin odgovarati, u to sam uveren". Ovim recima Slobodan Milosevic je zavrsio trodnevnu izjavu pred Haskim sudom, posto je prethodno emitovan njegov, zbog tehnickih smetnji, gotovo negledljiv video-materijal. Milosevic je u izlaganju vecu u ponedeljak paznju posvetio navodima optuznice za Bosnu i Hrvatsku. "Srbija nije bila ratujuca strana ni u Hrvatskoj, ni u BiH", izjavio je Milosevic navodeci da mu Franjo Tudjman "nikada nije prebacio umesanost Srbije u rat u Hrvatskoj". Odmah zatim, Milosevic je o prisustvu srpskih snaga u Hrvatskoj rekao: "Bilo je nase policije u Istocnoj Slavoniji, ali iskljucivo zbog pomoci u policijskim poslovima i sramota je da se takve stvari zloupotrebljavaju", rekao je Milosevic.

Milosevic je izjavio da je sve sto je tuzilac rekao o Bosni cista laz i da za ubistvo oko 8.000 muslimanskih muskaraca i decaka u Srebrenici nije znao. "Za nju sam cuo od Karla Bilta, cak mi se i Karadzic, koga sam odmah posle toga telefonom zvao, kleo da o tome nije znao nista, a i on i Krajisnik su me cvrsto uveravali da u Republici Srpskoj nema bilo kakvih logora, da postoje centri za ratne zarobljenike, u kojima ostaju krace vreme, jer ih razmenjuju po principu 'svi za sve', kad god se na obe strane nakupi", kaze Milosevic. "Licno sam naredio da policijska jedinica ode u RS, na zeleznicku stanicu Strpce, i to posle zlocina nad civilima-muslimanima koji su izvuceni iz voza Beograd-Bar i pobijeni", izjavio je Milosevic pred Haskim sudom. "Zato sam trazio da vode istragu u BiH i RS i kada nista nisu uradili, poslao sam tamo nase policajce da nadju ljude koji su osumnjiceni, neki su bili uhapseni, dovedeni u zatvor u Beograd, kasnije ih je sud pustio, jer nije bilo moguce naci dokaze. Da se to ne bi ponovilo, poslao sam tamo jednu jedinicu da cuva tu stanicu i rekao sam Ovenu i Stoltenbergu da tamo, preko granice, imam tu grupu jer nisam imao poverenja u njih da ce tu stanicu cuvati. I sta s tim?", rekao je Milosevic.

Milosevic je kao jedan od znacajnih razloga za sudjenje naveo i licnu mrznju prema njemu i ovu izjavu potkrepio tvrdnjom da su njegova supruga, cerka i posebno sin Marko, pod stalnim i nevidjenim medijskim progonom. "Protiv mog sina sredstva informisanja vrse najuzasniju kapmanju iako nikada nije nji na jedan nacin dosao u sukob ni sa zakonom ni s moralom i vazio je i danas vazi za dobrog druga, mladica s visoko izrazenim osecajem za solidarnost. Pomogao je svima i sve sto je mogao, a na njega srucila lavina medijske mrznje zbog koje je ogorcen i zgranut napustio zemlju", zakljucio je Milosevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: