POKRENUT POSTUPAK ZA IZRUCENJE DELIMUSTAFICA

Izvor: B92

Petak, 25.01.2002.

18:00

Default images
Jugoslovensko ministarstvo pravde pokrenulo je pred Okruznim sudom u Beogradu postupak ekstradicije bivseg ministra unutrasnjih poslova BiH Alije Delimustafica, koji je u toj zemlji optuzen za vise krivicnih dela zloupotrebe polozaja i krivotvorenja sluzbene isprave.

Delimustafic je uhapsen 17. januara u Beogradu zbog posedovanja falsifikovanih dokumenata, a sudija Prvog opstinskog suda Dejan Marinkovic odredio mu je pritvor od mesec dana, koji izdrzava u Centralnom zatvoru u Beogradu. Branilac Delimustafica, advokat Dragoslav Ognjanovic, izjavio je za B92 da ocekuje da ce njegov klijent uskoro biti izrucen BiH. "Striktno sledeci striktno pravila, trebalo bi da dodje prvo do okoncanja ovog postupka, medjutim, tu postoje odredjeni izuzeci. Moje misljenje je da on ne bi mogao da bude izrucen sve dok ne bude okoncana istraga. Do ekstradicije bi trebalo vrlo brzo da dodje, jer su se svi elementi stekli da istraga za krivicno delo koje mu se stavlja na teret bude zatvorena i da bude podignuta optuznica", kaze Ognjanovic. On je takodje rekao da su netacne informacije da je njegov klijent tesko prebijen prilikom hapsenja i da je od tada njegovo zdravstveno stanje lose. "Radi se o apsolutnim dezinformacijama. Imao sam kontakt s njim, covek je veoma komunikativan, sta vise, dobro je raspolozen", rekao je Ognjanovic. On je za B92 potvrdio da se Delimustafic pred istraznim sudijom branio cutanjem zbog toga sto tada nije imao branioca. "Kada mu je to omoguceno, dao je izjavu sudiji", rekao je Ognjanovic.

Na konferenciji za novinare Demokratske stranke, savetnik saveznog ministra policije Goran Vesic je ocenio "da je sramotno da Delimustafic odgovara samo zbog falsifikovanja licne karte". "Mi trazimo da se zaista ispita da li je on, kao ministar unutrasnjih poslova BiH, imao ucesca, makar komandnog ucesca, u napadima na vojnike JNA u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu i na kolonu vojnika i civila koji su se povlacili kroz Tuzlu.

To je u nadleznosti vojnog tuzioca. Takodje, posto se u javnosti govori o tome da je on imao veze s bivsim i sadasnjim politicarima, ocekujemo da ce nadlezni organi brzo utvrditi istinu o svemu tome, ako ne, bicemo spremni da podrzimo zahtev za formiranje anketnog odbora u Skupstini Srbije", rekao je Vesic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: