SEDNICA REPUBLICKE SKUPSTINE O AMANDMANIMA

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2002.

18:00

Default images
U Skupstini Srbije nastavljena je u cetvrtak rasprava o preko stotinu amandmana podnetih na Predlog zakona o nadleznostima Vojvodine, koji su poslanici usvojili u sredu u nacelu. Nijedan predlozeni amandman opozicije poslanicka vecina nije usvojila, dok su oni amandmani republicke vlade, koji su se do sada nasli na dnevnom redu, izglasani.

Poslanici Demokratske stranke Srbije i dalje su uzdrzani. Djordje Mamula iz DSS-a, jedini poslanik koji je u sredu odbio da glasa, ostaje pri stavu da usvajanje omnibus zakona, po bilo kom osnovu, nema smisla: "Osnova za ovo nema. Medjutim, nasi argumenti nisu bili uvazeni. Ja priznajem do svih autonomija, autonomiju pojedinca". Potpredsednica Skupstine Srbije i Demokratske stranke Gordana Comic odbacuje sve kritike, kako opozicije tako i DSS-a, i istice da je u pitanju podela odgovornosti izmedju republickih vlasti i pokrajinske uprave: "To su budzetski sistemi – zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport, sluzbena upotreba jezika i pisma i ono sto se servisira za potrebe gradjana.

Nista Izvrsno vece i skupstina samostalno ne uredjuju".

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara Pal Sandor smatra da omnibus zakon o nadleznostima Vojvodine u sustini ne donosi nista novo: "Umesto onog pitanja – 'di su nasi novci, pa se dao odgovor – nasi su novci u Beogradu, odgovarace se – nasi novci su u Novom Sadu. Ali mene ne interesuje ta vrsta odgovora da su novci u Novom Sadu, nego me interesuje da su novci u Somboru, u Zablju, u Beceju, tamo gde ih ja ostavljam. Prema tome, odlivanje novca sada uzvodno od Beograda do Novog Sada, a da se oni ne vrate tamo gde se one stvaraju, nista ne znaci.

Opet ce neko u moje ime, jer, Boze moj, u Novom Sadu sve prsti od demokratije, bolje odlucivati nego 40 km juznije od Novog Sada". Inace, Savez vojvodjanskih Madjara je u cetvrtak formirao novu poslanicku grupu, DOS – SVM, koja broji sest clanova. Predsednik Skupstine Vojvodine Nenad Canak pozvao je 22. januara republicki parlament da podrzi omnibus zakon, ali i da budu odbaceni svi amandmani koje su podneli Vlada Srbije i pojedine poslanicke grupe. To bi, prema njegovim recima, znacilo izmenu onoga sto je vec dogovoreno sa vojvodjanskom Skupstinom. Canak je ocenio da ce eventualno odbacivanje zakona predstavljati "znak gradjanima Vojvodine da za njihove probleme i posebnosti nema sluha", kao i da bi tima bio "ugrozen proces reformi i normalizacije drustva u celini".

Skupstina Srbije prekinula je sa radom u cetvrtak u 18 sati, a sednica na kojoj se raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o vracanju nadleznosti Vojvodini, bice nastavljena u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: