SKUPSTINA SRBIJE U NACELU USVOJILA OMNIBUS-ZAKON

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2002.

18:00

Default images
Sa samo jednim glasom vise, javnim glasanjem, Skupsina Srbije usvojila je u nacelu Predlog zakona o utvrdjivanju nadleznosti Vojvodine. Ovim predlogom, koji je nazvan "Omnibus" zakon, predvidjeno je da se Autonomnoj pokrajini Vojvodini vrati vise od 200 nadleznosti u 24 oblasti drustvenog zivota.

Za usvajanje ovog predloga, ciji je formalni inicijator bio pokrajinski parlament, bili su presudni glasovi poslanika Nove Srbije, uprkos njihovim najavama da ce biti uzdrzani. DSS je bio uzdrzan, uz obrazlozenje da je nadleznost Vojvodine potrebno utvrditi novim ustavom, dok su poslanici opozicije - Srpske radikalne stranke, SPS-a i Stranke srpskog jedinstva glasali protiv.

Sef poslanicke grupe Nove Srbije, Marko Petrovic za B92 objasnjava zasto je ta partija promenila stav, i odlucila da podrzi Zakon u nacelu: "Rekao sam da cemo biti uzdrzani u slucaju da se desi ono sto, pretpostavljamo ce se cak i desiti: da amandmani Republike Srbije ne bude prihvaceno. Ukoliko 30 amandmana koje je Vlada Republike Srbije predlozila na Zakon koji je predlozila Skupstina Vojvodine ne budu prihvaceni, mi cemo glasati protiv ovog Zakona.

U prvoj reakciji, predsednik Skupstine Vojvodine, Nenad Canak, rekao je da tesna vecina kojom je zakon usvojen u nacelu govori da u Srbiji jos uvek nije doslo do denacifikacije. "Da ima pravosudja u ovoj zemlji i procesa protiv optuzenih za zlocine protiv covecnosti, najveci broj poslanika koji su glasali protiv omnibusa vukao bi bukagije na robiji", izjavio je Canak agenciji Beta, ocenjujuci ipak da je usvajanje zakona veliki korak napred u smislu borbe protiv nacizma.

Cankov koalicioni partner, potpredsednik Vlade Srbije i celnik Saveza vojvodjanskih Madjara, Jozef Kasa, ogorcen je jer je Zakon usvojen tesnom vecinom. Kasa smatra da glasanje ukazuje da je tendencija da se Vojvodini ne dozvoli puna autonomija.

Sednica ce biti nastavljena u cetvrtak, raspravom o clanovima zakona u pojedinostima.

O Omnibus-zakonu glasalo se javnom prozivkom. Predsednica Skupstine Natasa Micic za B92 objasnila je zasto je odluceno da se glasa na ovaj nacin. "Jedan od poslanika je to predlozio, taj predlog sam stavila na glasanje, a vecinom glasova poslanika doneta je odluka o glasanju prozivkom. Taj poslanik je zeleo da proveri da li su svi tu i kako ce ko da glasa", rekla je Natasa Micic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: