DO SREDE PREDVECE 130 OBOLELIH OD TRIHINELOZE

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2002.

18:00

Default images
Prema poslednjim podacima na podrucju Zrenjanina od trihineloze je obolelo 130 ljudi, a na infektivnom odeljenju u Zrenjaninu zadrzano je njih 29 koji se nalaze u izuzetno teskom stanju, javlja Dragan Gmizic, dopisnik Radija B92. Nazalost, broj zarazenih se iz sata u sat povecava velikom brzinom.

Izvor zaraze su kobasice proizvedene u klanici "Vlajkov" u Kumanu.

Republicki ministar poljoprivrede Dragan Veselinov izjavio je da je Ministarstvo izdalo resenje o zatvaranju klanica i sve 4 prodavnice u njenom vlasnistvu. Kako za ANEM izvestava Darko Sper, zbog ove situacije je Ministarstvo suspendovalo republickog veterinarskog inspektora Srednjebanatskog okruga Zoricu Djuricin. "Ukoliko bude dokazano da je u prodavnice otislo nelegalno ubaceno meso iz ove klanice, to ce znaciti da smo oslobodjeni odgovornosti, bar sto se tice republicke inspekcije", rekao je Veselinov, i naglasio da oboleli "naravno, imaju pravo na obestecenje ukoliko se utvrdi da drzava svojim propustom stoji iza ove njihove bolesti, a sasvim sigurno da imaju pravo na obestecenje od samog prouzrokovaca a to je ova klanica."

Veselinov kaze da kod nas ima vise od 700 klanica. Ubedljiva vecina su male klanice i one su u prethodnom periodu cak dobile i resenje da su osposobljene i za i izvoz. To je radjeno na saveznom nivou, i mi u republickom ministarstvu cemo uciniti sve da se revidiraju ta resenja.

"U nasledjenom sistemu veterinarske inspekcije postoje krupne greske koje onemogucavaju pravilan rad, i povecavaju rizik za ishranu stanovnistva. Suvise ima klanica, premalo republickih veterinarskih inspektora, i da su se na terenu pojavili paraveterinari, to su takozvani pregledaci, koji imaju nekakve sertifikate koje je u prethodnom razdoblju izdavao Institut za meso u Beogradu", rekao je Veselinov.

Direktor Zavoda za zastitu zdravlja u Zrenjaninu Mirko Bacic ne iskljucuje mogucnost da se simptomi pojave kod jos nekih konzumenata jer proces inkubacije traje 30 dana. Nacelnik veterinarske inspekcije u Zrenjaninu Vojo Petric kaze da je ispitano oko 360 uzoraka i da nijedan nije bio pozitivan na trihinelozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: