Jeremić: Borba Davida i Golijata

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kaže da je nekoliko desetina zemalja članica Afričke unije izloženo pritisku da prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 29.01.2010.

16:45

Default images

Vuk Jeremić, koji je u Adis Abebi pozvao afričke zemlje da ne priznaju nezavisnost Kosova, izjavio je da se na više desetina zemalja vrši pritisak da priznaju otcepljenje pre nego što se o legalnosti tog čina izjasni Međunarodnog suda pravde. Za podršku nezavisnosti Kosova, u prestonici Etiopije gde se održava zasedanje Izvršnog saveta, lobira lično Marti Ahtisari.

"Na sastanku Afričke unije bili smo svedoci dobro organizovane akcije koja za cilj ima povećanje broja zemalja koji priznaju Kosovo i Metohiju", rekao je Jeremić.

Ilustrujući ozbiljnog tog poduhvata mediji prenose da je radi lobiranja za nezavisnost Kosova, u Etiopiju stigao i sam Marti Ahtisari, bivši specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za rešavanje statusa Kosova.

"Ovo je borba Davida i Golijata. Mi nemamo izbliza tu moć, sredstva i uticaj, ali na našoj strani su istina, međunarodno pravo i pravda. Učinićemo sve da ne dođe do novih priznanja Kosova i Metohije" , rekao je Jeremić.

Na marginama zasedanja Izvršnog saveta Afričke unije, ministar Jeremić imao je više bilateralnih razgovora sa šefovima diplomatija Etiopije, Libije, Južnoafričke Republike, Angole, Somalije, Gane, Nigerije, Bocvane, Centralnoafričke Republike, Zimbabvea i drugih afričkih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: