"Patrijarh Irinej uvredio islam"

Islamske zajednice u Srbiji osudile su izjave srpskog patrijarha Irineja o islamu, ocenjujući ih kao uvredljive.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 28.01.2010.

15:19

Default images

Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) uputio je pismo Srpskoj pravoslavnoj crkvi tražeći zvanično tumačenje izjave patrijarha Irineja o islamu, rekao je generalni sekretar IZS, Eldin Ašćerić. List "Blic" preneo je juče izjavu patrijarha da je filozofija islama da muslimani, kada su u manjem broju, umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak.

"Mi smo zahtevali da se da zvanično saopštenje SPC - da li će to uraditi patrijah lično ili Sinod sasvim je svejedno. Bitno je da se da zvanično tumačenje toga što je rečeno. Ukoliko je to u onoj meri u kojoj se može razumeti, a iz te poruke se svašta može razumeti. To je krajnje neprihvatljivo i nekorektno", kazao je danas Ašćerić agenciji Beta.

Ašćerić je kazao da je u listu "Blic" rečeno da je izjava patrijarha objavljena 27. januara autentična i da postoji snimak, a da je na sajtu IZS objavljeno saopštenje u kojem se navodi da kvalifikacije poglavara SPC vređaju islam.

Reagovao je i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) koji je osudio i odbacio "uvredljive i neistinite optužbe na račun islama", koje je izrekao patrijarh srpski Irinej.

"Neshvatljivo je da novoizabrani patrijarh misiju započinje beskrupuloznim izjavama prema veri islamu, kojoj pripada više od milijardu ljudi u svetu", navodi se u saopštenju.

"Sasvim je jasno da ova izjava sadrži poziv na genocid, jer nedvosmisleno ukazuje da su za patrijarha muslimani prihvatljivi samo kada su u manjini i kada žive pognutih glava", ocenio je Mešihat.

Ukoliko poglavar Srpske pravoslavne crkve želi i minimum dijaloga sa predstavnicima muslimana, očekujemo jasno i nedvosmisleno izvinjenje, navodi se u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, patrijarh Irinej je rekao da je "SPC uvek bila tolerantna i poštovala svaku religiju".

Govoreći o odnosu prema islamskoj zajednici, patrijarh je rekao da je SPC poštuje kao versku zajednicu.

"To je njihova vera i što bi se mi tu mešali i davali svoje mišljenje? Mi ih poštujemo kao versku zajednicu. To smo činili uvek... To ćemo nastaviti i u našem vremenu u punoj toleranciji svaki vere i verske zajednice i ideologije", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: