Irinej: U EU sa svojim identitetom

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da će SPC podržati evropske integracije Srbije, ako to ne bude na štetu kulturnog i istorijskog identiteta.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

12:51

Default images

Država i crkva treba da se pomažu, ali svako treba da radi svoj posao, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej u svom prvom obraćanju novinarima. Patrijarh Irinej rekao je da ako je Evropa spremna da poštuje naš identitet, kulturu i veru, nema razloga da se zazire od Evropske unije.

Prvi put u istoriji SPC, jedan patrijarh održao je konferenciju za novinare. Patrijarh je konferenciju počeo rečima: “Pomaže Bog predstavinci najmoćnije sile - sedme sile.”

Dvadesetak minuta je poglavar SPC odgovarao na razlicita novinarska pitanja, a jedno od ključnih bilo je kakav će biti odnos crkve i države.

"Mi smo jedna celina i organizam i trebalo bi da pomažemo jedni druge. Država da radi svoj posao, a za crkvu se zna koje je njeno polje rada", rekao je Irinej i najavio susret sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

On je ponovio da će crkva pomagati državu u očuvanju Kosova, kao i da se se nada da će njegovo ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu "biti shvaćeno" jer to da nije nikakva provokacija, već tradicija SPC.

"Ja se nadam da će biti dovoljno svesti oko odlaska u centar naše crkve i da će braća sa Kosova shvatiti da to nije nikakva provokacija i da se tim svečanim činom samo nastavlja drevna tradicija ustoličenja naših patrijaraha", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh nije izbegavao ni pitanja vezana za politiku, pa je rekao da bi trebalo pitati narod o pristupanju NATO-u, a što se tiče evropskih integracija kaže da nema razloga da se zazire od Unije, ako Evropa poštuje naš identitet, kulturu i veru.

“Mi smatramo da smo čitavom svojom istorijom u Evropi. Sigurno da želimo tu zajednicu porodice naroda i da budemo zajedno sa njima”, rekao je patrijarh.

Nadamo se da će Evropa poštovati naš identitet, kulturu i pravoslavnu veru, rekao je Irinej, dodajući da nema razloga da "zaziremo" od EU, ako tako bude.

Prema njegovim rečima o eventualnom dolasku pape Benedikta na proslavu jubileja Milanskog edikta 2013. godine još nije bilo konkretnih razgovora.

Patrijarh je ocenio da bi to bila prilika za podsećanje na prve godine zvanične hrišćanske crkve i na godine posle 11. veka kada je došlo do raskola među hrišćanima, ali i prilika da se predstavnici crkava sretnu i razgovaraju.

"To bi bio prvi susret i kamo sreće da se ti kontakti produže kako bi se ispravilo ono što se desilo u istoriji da se pođe novim hrišćanskim putem sa željom da budemo jedna crkva Hristova", poručio je patrijarh Irinej.

Uloga crkve je uvek bila da pomaže siromašnima, ali bi sada kada je mnogo ljudi bez posla trebalo da pojača te aktivnosti, kaže parijarh.

Govoreći o odnosu SPC prema Islamskoj zajednici, Irinej je istakao da je SPC uvek poštovala sve religije i verske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: