Jeremić: Podrška Afrike ohrabruje

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić pozdravlja činjenicu da 80 odsto članica Afričke unije ne priznaje Kosovo. Etiopija odbila da izda vize delegaciji Kosova.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 28.01.2010.

09:19

Default images

Jeremić je apelovao na zemlje AU da ostanu pri svom stavu. "U ime Republike Srbije želeo bih da istaknem da duboko cenim to što preko osamdeset odsto zemalja Afričke unije nije priznalo separatiste na Kosovu. Vaša podrška našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu zaista ohrabruje", izjavio je Jeremić na zasedanju Saveta Afričke unije u Adis Abebi.

On je rekao da je na zasedanje AU došao kako bi na članice ove organizacije "apelovao da zadrže rezerve prema Kosovu."

"Tražimo od svih ovde prisutnih zemalja koje nisu priznale Kosovo da ostanu pri tom stavu, ne samo u ime naših tradicionalnih prijateljskih odnosa već u cilju konsolidacije međunarodnog poretka za 21. vek koji bi bio zasnovan na poštovanju prava," rekao je Jeremić. U takvom poretku bi se secesija jasno sagledavala kao opasna pretnja, a sporazum zainteresovanih strana kao jedini održivi put za rešavanje problema, dodao je on.

Pitanje Kosova će postati snažan presedan i zato je od ključnog značaja da se Međunarodnom sudu pravde omogući da radi svoj posao bez pritisaka u vidu dodatnih priznavanja, istakao je Jeremić, podsećajući da je ovo prvi put da je od MSP zatraženo da se izjasni o legalnosti unilateralnog otcepljenja od jedne članice UN, protivno ustavu te zemlje i volji Saveta bezbednosti UN.

To je jedini način da se izbegne nanošenje dalje štete legitimnosti i vrednostima međunarodnog sistema i jedini način da se otvori put za pregovore i kompromisno rešenje o budućem statusu pokrajine, ukazao je šef srpske diplomatije.

Odluka MSP će, kako je istakao, imati široke posledice na čitavu međunarodnu zajednicu, a možda najviše upravo na zemlje Afričke unije.

"Pomislite koliko bi zemalja ovog velikog kontinenta, članica UN moglo biti pogođeno ukoliko bi se dao legitimitet nasilnoj podeli. Granice svih multietničkih zemalja bi bile ugrožene stvarajući nestabilnost u svim delovima Afrike," upozorio je šef diplomatije Srbije.

Jeremić, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Etiopiji kako bi učestvovao na zasedanju Saveta Afričke unije i lično se susreo sa šefovima delegacija članica ove organizacije, podsetio je na bliske veze Beograda i Afrike u savremenoj istoriji, uključujući saradnju u Pokretu nesvrstanih.

On je istakao da će Srbija postati članica EU, ali da neće odstupiti od uverenja da se međunarodna stabilnosti i prosperitet mogu učvrstiti samo uzimanjem u obzir stavova značajnih aktera na svetskoj sceni kao što je Afrička unija.

Kao članica EU Srbija će biti most između EU i AU, ocenio je Jeremić.

"Verujemo da će u međuzavisnom svetu 21. veka članstvo Srbije u Evropskoj uniji dati novo dublje značenje našim odnosima sa Afričkom unijom. To će obezbediti da više od četrdest afričkih zemlja imaju istinskog prijatelja u Briselu i omogućiti bližu saradnju i razumevanje između dve Unije," istakao je on.

Kao zemlja posmatrač, Srbija u potpunosti podržava viziju i ciljeve Afričke unije ukorenjene u povelji UN, zaključio je srpski minitstar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: