Jeremić: Raste nervoza u Prištini

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da je "više nego očigledno" da u Prištini raste nervoza od ishoda procesa pred Međunarodnim sudom pravde.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

01:15

Default images

"Najvažnije je sačuvati pribranost i ne reagovati nepromišljeno na pokušaje provokacija", kazao je Jeremić za "Politiku" komentarišući hapšenja i maltretiranja kojima su proteklih dana bili izloženi Srbi i visoki državni funkcioneri na Kosovu.

Prema njegovim rečima, ono što Srbija u diplomatskom smislu može da učini jeste da na oštar način u relevantnom međunarodnom forumu protestuje svaki put kada se prekrši Rezolucija 1244.

Ministar je naveo da smatra, budući da se EU na eksplicitan način izjasnila, da ne postoji opasnost od pokušaja sprovođenja plana Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta za integraciju severa Kosova, jer iza njega ne stoji ni Kfor.

"Mi ćemo nastaviti blisku saradnju sa međunarodnim organizacijama koje operišu na Kosovu u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti UN. Međunarodna civilna kancelarija nije jedna od njih", rekao je Jeremić.

On je rekao da Srbiju "po svemu sudeći deli svega nekoliko meseci od izjašnjavanja Međunarodnog suda pravde po pitanju da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom".

"Imamo razloga da budemo optimisti, i kada stav suda bude saopšten mislim da će u političkom smislu biti stvoren jedan novi kvalitet, nova realnost. Verujem da se posle toga neće povećavati broj zemalja koje priznaju Kosovo", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, nakon toga biće "relativno jednostavno" zaustaviti svaku eventualnu aplikaciju Kosova za članstvo u nekoj međunarodnoj organizaciji.

"Postaće očigledno da je neophodno pronaći rešenje prihvatljivo za sve strane", rekao je ministar spoljnih poslova.

On je naveo da je cilj Srbije da, uz mišljenje suda, sa većim ili manjim diplomatskim naporima, postigne to da se stvore takve okolnosti u kojima će postati očigledno da ne postoji alternativa nastavku dijaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: