Slab odziv školaraca za vakcinaciju

Odziv školske populacije za vakcinaciju protiv virusa A H1N1 je slab, kaže član Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije, dr Vladimir Petrović.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

15:35

Default images

Petrović je rekao da je odziv za vakcinaciju slabiji iz dana u dan i dodao da su tome doprinele "polemike oko toga da li je epidemija lažna, o čemu će Savet Evrope sprovesti istragu". On je dodao da se sada primećuje nizak nivo kliničke aktivnosti virusa, ali da bi jači talas mogao da se pojavi naglo, kao i da to, za sada, niko ne može da predvidi.

Petrović je ranije rekao da je predviđeno da vakcinacija školske dece u dispanzerima u domovima zdravlja traje do kraja januara i da bi bilo poželjno da se vakcinaciji odazove oko 25 odsto dece.

Prema rečima rukovodioca Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje dr Nevenke Žakule, broj vakcinisanih građana u Beogradu, u poslednjih nekoliko dana, skoro je prepolovljen.

Ona je kazala da je od 18. januara primetno smanjen broj vakcinisanih osoba i dodala da je od 17. decembra prošle godine do prošle nedelje, na teritoriji Beograda, vakcinisano 34.778 osoba.

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja, dr Predrag Kon, izjavio je da u Srbiji postoji veliki otpor vakcinaciji školske dece i da još ima opština gde se gradski štabovi nisu sastali radi daljih planova.

Kon je rekao da nije dobro što se u Srbiji "negira važnost vakcinacije" i dodao da je u Evropi, do sada, vakcinu primilo 33, 8 miliona ljudi, što je, kako je naveo, dovelo do usporavanja procesa širenja virusa A H1N1.

"Jasno je da se u Srbiji radi o virusu novog gripa, a sreća je da je pandemija blaga i da je samo malo jača, veoma bi teško bilo izboriti se", kazao je Kon i dodao da je dalje širenje virusa nepredvidivo jer je došlo do izmene njegovog prirodnog procesa.

Kon je kazao da se jači talas očekuje najverovatnije u februaru i u martu i dodao da je loše to što epidemija među stanovništvom izaziva sumnjičavost.

"Buduće generacije ne bi smele da zapamte da se borbe oko virusa vode u parlamentu i medijima", poručio je dr Kon i dodao da su mere poput zatvaranja škola, smanjenja direktnih kontakata i slično - dale dobre rezultate.

Reagovanja o ovoj temi možete čitati i na blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: