Torlak priprema proizvodnju vakcina

Institut Torlak, izgradnjom i osavremenjavanjem pogona i nabavkom nove opreme, uveliko se priprema za obnavljanje proizvodnje vakcine protiv gripa.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2009.

17:06

Default images

Još od jula ove godine, Institut Torlak ima potvrdu i sretifikat Svetske zdravstvene organizacije da je spreman za održavanje takozvanog hladnog lanca, odnosno prihvat, čuvanje i transport svih vakcina pod kontrolisanim uslovima do krajnjeg korisnika.

Kvalitetno održavanje hladnog lanca je garancija da će vakcina kada stigne do krajnjeg korisnika biti jednakog kvaliteta kakav je imala po izlasku od samog proizvođača.

A na Institutu Torlak pripremaju se i za ponovnu proizvodnju vakcine protiv gripa koju ovde proizvode još od 60 tih godina prošlog veka.

Proizvodnja je obustavljena 2005. godine, zbog dotrajale opreme i nužnosti osavremenjavanja samog pogona.

“Sva oprema je nabavljena, radovi se privode kraju. Mi očekujemo da će kompletan pogon biti završen krajem godine odnosno u decembru”, kaže stručni saradnik Odseka za proizvodnju vakcine protiv gripa Katarina Ilić.

“Da bismo krenuli u komercijalnu proizvodnju potrebno je svu opremu novu koju smo nabavili i prostor koji smo novi izgradili kvalifikovati i validirati, što je proces koji traje nekoliko meseci”, rekla je ona.

Rekonstrukcija pogona morala je da se uskladi sa smernicama dobre proizvođačke prakse.

Novi standardi zahtevaju primenu savremenih materijala, gradnju prostorija sa zaobljenim uglovima kako nečistoće ne bi mogle da se zadržavaju i u kojima sam vazduh mora da zadovolji najviše standarde čistoće.

Sama oprema je posebno konstruisana i izrađena od specijalnih materijala.

Aktivnosti oko rekonstrukcije pogona i obnavljanja opreme za proizvodnju vakcine protiv gripa traju od kraja 2005. godine i odvijale su se, kako kažu, u tri faze, u zavisnosti kako je Ministarstvo zdravlja obezbeđivalo sredstva delom iz kredita Svetske banke, delom iz budžeta.

Uloženo je oko dva miliona i sedamsto hiljada evra. U novom prostoru potrebno je prvo izvesti probnu proizvodnju.

“Nakon završene probne proizvodnje te probne serije vakcine moraju da prođu određenu registraciju kako bi mi dobili dozvolu od nacionalne agencije da krenemo u komercijalnu proizvodnju. Institut Torlak je potpuno sposoban da proizvodi i jednu i drugu vakcinu, odnosno i pandemijsku i sezonsku vakcinu”, kaže Ilićeva.

U Torlaku se nadaju da bi od početka marta 2010. trebalo da započnu proizvodnju vakcine za stanovništvo.

Sam Institut je od Svetske banke obezbedio i donaciju od milion i dvesta hiljada dolara za nabavku mašine za punjenje vakcine u špriceve, kao i adaptacije prostora u kome će se vakcina puniti na ovaj najsavremeniji način i tako upakovana po najvišim standardima stići do korisnika.

U Torlaku kažu i da su u rekonstrukciju pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa od vlastite zarade obezbedili i uložili oko pola miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: