HR: Počela vakcinacija protiv H1N1

U Hrvatskoj je počela vakcinacija rizičnih grupa protiv novog gripa, a od ponedeljka će besplatna vakcina biti dostupna i u domovima zdravlja.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2009.

01:02

Default images

Bez velikih gužvi, u Hrvatskoj je već počelo vakcinisanje protiv novog gripa. Na vakcinaciju dolaze uglavnom hronični bolesnici, a kao primer građanima, vakcinisali su se vodeći epidemiolozi.

"Vakcinacija protiv influence, pandemijske ili sezonske, korisna je svima, a jedina kontraindikacija je alergija na jaja, nikakvih drugih kontraindikacija nema“, rekao je doktor Ilija Kuzman iz zagrebačke klinike za zarazne bolesti.

Vakcinacija u ordinacijama porodične medicine počinje u ponedeljak, 30. novembra, a svaki pacijent mora da pročita informacije o vakcini, popis neželjenih efekata i izjavu da vakcinaciji pristupa dobrovoljno.

Neželjeni efekti poznati su lekarima Infektivne klinike u Zagrebu.

"Postoje blaže sistemske reakcije, drugi dan ste malo slomljeni i možete imati neku nižu temperaturu", kažu u klinici.

Prednost pri vakcinaciji imaju hronični bolesnici.

"Koristim prilku da pozovem prioritetne grupe, tj. osobe koje imaju hronični bronhitis, astmu, dakle osobe koje su u povećanom riziku od komplikacija novog gripa, kao i decu koja imaju hronična oboljenja, da dođu da se vakcinišu“, rekla je šefica splitske klinike, Zorana Klišmanić.

Širom zemlje distribuirano je 140.000 doza vakcine protiv novog gripa, a Hrvatska je ukupno kupila milion i po doza vakcine od farmaceutske kompanije "Novartis".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: