Vakcina krenula ka Srbiji

Prva isporuka 140.000 doza vakcine protiv novog gripa preuzeta je iz italijanske fabrike u Sijeni i stići će u Beograd tokom vikenda.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 27.11.2009.

09:15

Default images

Predstavnica za štampu "Jugohemije" Vesna Danilovac izjavila je da su vakcine tokom dana preuzete iz fabrike u Sijeni, u Italiji, i specijalnim kamionima sa rashladnim sistemima biće prevezene do Instituta za virusologiju i vakcine "Torlak" u Beogradu.

Po dolasku vakcine u Srbiju, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije započeće kontrolu kvaliteta i efikasnosti, a ukoliko vakcina prođe sve potrebne provere, vakcinacija će početi polovinom decembra.

Ispitivanje vakcine protiv gripa H1N1 u Srbiji, ne isključuje mogućnost da ona tu kontrolu ne prođe.

Rezultati provere biće poznati petnaest dana od trenutka kada vakcina stigne, kaže PR Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

“Provera je kontrola kvaliteta hemijskih i bioloških aspekata, svega što je u deklaraciji, dokumentaciji proizvođača. Vakcina će biti detaljno ispitana“, najavljuje on.

Moguća neželjena dejstva pratiće se nakon puštanja vakcine u promet. Ispravnost njenih sastojaka i eventualna upozorenja, koja postoje za svaki lek, utvrdiće Agencija.

“Agencija za lekove ima nacionalni centar za prijavu neželjenih dejstava. Nakon dobijanja dozvole za stavljanje u promet, to ne znači da se taj lek više ne prati“, kaže Tucović. Kako je ranije najavljeno, vakcinacija građana Srbije ići će u "tri talasa", prvo će njome biti obuhvaćeni oni najugroženiji - hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci.

U drugom krugu biće vakcinisani oni od kojih zavisi funkcionisanje društva u celini, da bi u trećem vakcine primili svi ostali, zdravi građani.

Kako je saopštila "Jugohemija", ovo će biti prve količine vakcina dopremljene u našu zemlju i isporučene pre dogovorenog roka. Tokom transporta vakcina biće preduzete sve mere rigorozne kontrole radi održavanja temperaturnog "hladnog lanca".

Elektronskim monitoringom pratiće se kretanje vakcine od pakovanja u fabrici, preko transporta, do isporuke "Torlaku".

Transportni monitoring da su vakcine dopremljene u kontrolisanim uslovima, kojim se garantuje njihova ispravnost, kao i kompletna dokumentacija o kvalitetu vakcine potvrđenom od evropske agencije za sertifikaciju lekova "European Medicines Agency“, biće predati nadležnim institucijama u zemlji, kaže se u saopštenju.

Dalja sukcesivna isporuka vakcina biće nastavljena prema planiranoj dinamici i u koordinaciji sa proizvođačem vakcina "Novartisom".

Proizvodnja vakcina je intenzivna i postoji veliki problem sa isporukama kod svih proizvođača, jer države povećavaju naručene količine, što pravi problem sa obećanim terminima isporuke.

"Jugohemija" će, zajedno sa proizvođačem, učiniti sve da skrati rokove isporuke i da maksimalno poveća količine isporuke doza po tranšama, kako bi dogovoreni kontigent bio isporučen u što kraćem vremenu, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: