Milosavljević: Vakcine ne kasne

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da ne postoji nijedan argument protiv vakcinacije i da Srbija ne kasni sa nabavkom vakcine protiv novog gripa.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

10:33

Default images

Milosavljević je gostujući u Kažiprstu B92 istakao da ne postoji nijedan argument protiv vakcinacije od virusa novog gripa i da Srbija ne kasni sa nabavkom vakcine. Ministar je ocenio prvi talas epidemije nije završen i najavio da će vakcinacija protiv novog gripa početi do prve polovine decembra,

Pandemijski talas u narednih 8 godina nikoga neće zaobići i stvar je lične odluke da li grip preležati ili se zaštiti vakcinom, poručuje ministar zdravlja. On optužuje pojedine medije ali i lekare da, kako kaže, neodgovornim izveštavanjem nepotrebno dižu buku u javnosti.

"Niko normalan ne može da bude protiv toga jer se šteta smanjuje i smanjuje virus. Niko nije umro od vakcine, ima neželjenih pojava, to da“, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Minstar je rekao da lekari imaju obavezu da trudnicama i deci starijoj od 6 meseci odmah prepišu tamiflu ali ne misli da ovaj lek na početku razvoja virusa treba davati svima.

"Zato što se lek ne daje onda kada Danica Vučinić milsi da treba, nego kada lekar utvrdi da treba a treba u srednje teškoj, kod male dece i trudnica odmah", navodi on.

B92: Do kada se čeka, šta je novo pravilo?

"Do kraja se čeka. Onog trenutka kada počne bolest kod malog deteta lek odmah".

B92: S obzirom da su nekada sati bitni to je važno zato vas pitam?

"Ponoviću 3 puta, nismo svi od šest meseci i trudnice i nećemo odmah. Lek nije čarobno rešenje i zato što ga imamo 3 posto populacije jer nismo mogli da ga imamo vise jer smo Srbija“, kaže Milosavljević. Ministar ovako komentariše navode pojedinih medija da Jugohemija vakcinu nabavlja iz druge ruke, dakle ne direktno od te švajcarske kompanije, već od zagrebačkog imunološkog zavoda.

"Mene uopšte ne zanima kako će Novartis doći na tržište, da li je Jugohemija, to su tehnički podaci. Ne verujem svemu što se obajvi u novinama u Srbiji“, kaže ministar.

Međutim, u Hrvatskom zavodu za zdravstrveno osiguranje zvanično nam je potvrđeno da je nabavna cena vakcine 47 kuna odnosno 6,5 evra.

Informaciju da li se vakcina nabavlja preko posrednika i zašto će u Srbiji koštati 8,4 evra, za razliku od hrvatske gde je, kako nam je rečeno, nabavna cena 20 odsto manja, pokušali smo da dobijemo i u samoj Jugohemiji biznismena Miroslava Miškovića.

"Poverljivost ugovora sa Novartisom nam obavezujemo da ne otrkivamo detalje“, rekla je Vesna Danilovac iz Jugohemije.

Odgovor na pitanje da li posreduje u poslu srpske Jugohemije i švajcarskog Novarstia nismo uspeli da dobijemo u zagrebačkom imunološkom zavodu jer je, kako nam je rečeno, direktorka koja je ovlašćena za davanje izjava trenutno zauzeta.

Gostovanje ministra zdravlja Tomice Milosavljevića u "Kažiprstu" možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: