Beograd spreman za epidemiju

U Beogradu za sada neće biti zatvaranja vrtića ni zabrane okupljanja na javnim mestima zbog epidemije novog gripa.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.11.2009.

18:01

Default images

Naredba o proglašenju epidemije podrazumeva zabranu okupljanja na javnim mestima, u školama i vrtićima, ali to nije totalna zabrana, nego o tome lokalne samouprave odlučuju pojedinčano. Što se tiče grada Beograda, sve funkcioniše normalno, vrtići i dalje rade, održava se kulturni život, pa se tako večeras, kao i u petak, u Areni bez problema održavaju koncerti grupe " Simpl majnds" i Toma Džonsa.

Komunalne službe, vodovodi, gradska čistoća, GSP moraće da rade i glavni grad je preduzeo sve potrebne mere, kaže za B92 zamenik gradonačelnika Živorad Anđelković.

Što se tiče organizacije komunalnog sistema, tu se moraju napraviti prioriteti. Anđelković kaže da je to nekoliko gradskih firmi koje moraju da funkcionišu bez obzira na sve.

“To su pre svega toplane, da građani imaju grejanje, zimska služba Beograd puta, znači da mogu da stignu od tačke A do tačke B, moramo apsolutno da vodimo računa o kvalitetu vode koja se pije, znači vodovod i kanalizacija, gradska čistoća i GSP – dakle to su firme koje imaju prioritet”, objašnjava Anđelković.

“Mi u sistemu grada Beograda imamo 21 firmu i sve one će raditi tako da ove prioritetne ne stanu nijednog sekunda, pošto je naš zadatak da glavni grad funkcioniše od 00-24”, poručuje on.

“Takođe određeni poslovi u tim firmama, kao na primer u Vodovodu, mogu da se označe kao neophodni, jer moraju da funkcionišu makar da samo 10 ljudi, uključujući i mene, ostane zdravo. Ja sam već rekao, da ne moramo da čistimo i održavamo fontane, ali moramo da pratimo kvalitet vode”, kaže zamenik gradonačelnika.

Živorad Anđelković dodaje da se u Beogradu bez problema održavaju i kulturni događaji, koncerti i utakmice koji se za sada neće otkazivati.

“Nije za šalu, ali je potpuno beogradski to da ljudi više brinu da li će da stignu i idu na koncert i da se lepo provedu nego da čuvaju zdravlje, ali takvi smo mi kao narod”, ocenjuje on. “Naš zadatak je da delujemo preventivno, prati se epidemiološka situacija i u ovom momentu bez obzira na proglašenje epidemije to neće imati uticaj na život u glavnom gradu vezano za komunalne službe kao i za te koncerte koji su ovih dana aktuelni, večeras 'Simpl majnds', u petak Tom Džons”, navodi Anđelković.

“Direktan odgovor na pitanje - proglašenje epidemije ne onemogućava grad da funkcioniše normalno niti građani treba da otkazuju neke svoje aktivnosti. Ministarstvo zdravlja i gradski sekretarijat za zdravlje prate situaciju, obaveštavaće Beograđane i ako bude bilo potrebe, a nadamo se da neće, doneće možda jednu takvu meru, ali za sada nema zabrana odlazaka na koncerte i utakmice”, poručuje on.

Vrtići u Beogradu nastavljaju da rade uz pojačani epidemioploški i higijenski nadzor i nakon proglašenja epidemije novog gripa A H1N1, izjavila je gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

"Ukoliko se epidemiološka situacija u Beogradu pogorša, vrtići će se zatvarati sukcesivno, a na teritoriji svake opštine postojaće dežurni vrtići", rekla je ona.

Prema njenim informacijama, u beogradskim vrtićima trenutno nema dece za koju se sumnja da su obolela od novog gripa, ali su neka deca zaražena drugim kapljičnim infekcijama ili ih roditelji ne dovode u vrtiće zbog prevencije.

U Pirotskom okrugu za sada nema potrebe za zatvaranjem vrtića zbog proglašenja epidemije novog gripa i situacija je pod kontrolom, rečeno je u Zavodu za javno zdravlje u Pirotu.

Načelnica Centra za prevenciju i kontrolu u pirotskom Zavodu, epidemiolog Radmila Zec, rekla je da je situacija pod kontrolom i da je manji broj dece u pirotskim vrtićima ovih dana posledica bojazni roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: