Rezolucija o nuklearnom razoružanju

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju čiji cilj je oslobađanje sveta od nuklearnog naoružanja, izjavio je američki predsednik Barak Obama.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

17:04

Default images

Rezolucija koju su podržale i Rusija, Kina i zemlje u razvoju, poziva na ubrzavanje napora da se spreči širenje nuklearnog naoružanja, promoviše razoružanje i radi na "smanjenju rizika od nuklearnog terorizma". Obama je prvi američki predsednik koji predsedava sednici Saveta bezbednosti, jer su SAD ovog meseca predsedavajuće Savetu.

"Istorijska rezolucija koju smo upravo usvojili ističe u prvi plan našu zajedničku predanost svetu bez nuklearnog oružja. Time se daje širi okvir Savetu bezbednosti da deluje u cilju smanjenja nuklearnih rizika", istakao je američki predsednik.

Obama je istakao da bi, uz globalni napor, "u naredne četiri godine svi opasni nuklearni materijali mogli da budu stavljeni iza brave".

On je juče u svom prvom govoru Generalnoj skupštini UN, tokom Generalne debate, istakao da sve zemlje sveta imaju odgovornost da rade na budućem uspostavljanju mira i prosperiteta, za šta su ključni nuklearno razoružanje, rad na uspostavljanju mira i bezbednosti, očuvanje planete i globalna ekonomija.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun čestitao je svetskim liderima što su uzeli učešće u samitu o nuklearnom oružju u Savetu bezbednosti.

"Ovo je istorijski momenat koji nam nudi sveži početak za novu budućnost", istakao je Ban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: