Berluskoni popravio imidž samitom

Samit G8 održan u mestu L’Akvila popravio je imidž italijanskog premijera Silvija Berluskonija, ocenjuje “Fajnenšenel tajms".

Izvor: B92

Nedelja, 12.07.2009.

00:54

Default images

List ukazuje da je Berluskoni doneo pravu odluku kada je za mesto održavanja samita izabrao grad koji je razrušen u katastrofalnom zemljotresu u aprilu, kao i da je zahvaljujući trodnevnoj ulozi domaćina samita od plejboja ponovo postao svetski državnik.

Zaista neuobičajen je izbor L’Akvile, još uvek u ruševinama i sa stanovništvom smeštenim u šatorima za mesto održavanja samita G8, navode britanski mediji.

“Naročito je neuobičajen smeštaj visokih gostiju u zajedničkim spavaonicama baraka lokalne finansijske policije koji je potpuno drugačiji od onoga na šta su zvanice samita G8 navikle”, ističe BBC.

Mediji navode da se takav smeštaj uveliko razlikuje od boravka, na primer, u palati iz 18. veka u Sankt Peterburgu, potpuno renoviranoj po nalogu tadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina, ili u jednom od najboljih škotskih hotela kao što je naložio tadašnji britanski premijer Toni Bler.

Ipak, niko se nije žalio, mada su učesnici samita priznali da nisu navikli na to, a to je ono što je zadobilo simpatije lokalnog stanovništva i cele Italije i popravilo poljuljani imidž premijera Berluskonija, konstatuje "Fajnenšenel tajms".

List se u članku osvrće na već izvesno vreme prisutnu ideju da bi G8 trebalo da bude proširena jer je u današnjem obliku zastarela i podseća da su se čule brojne kritike na sastav G8 jer, na primer, uključuje Kanadu, ali ne i Kinu.

Zbog toga mnogi predlažu da se proširi G8, jedino što je teško postići saglasnost o broju članica koju bi ta nova, modernizovana verzija G8 trebalo da ima.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i premijer Italije Silvio Berluskoni zagovaraju formiranje G14, gde bi se našli i Brazil, Kina, Indija, Meksiko, Južnoafrička Republika i Egipat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: