Obama za manji broj svetskih samita

Predsednik SAD Barak Obama kaže da treba smanjiti broj svetskih samita, kao i da podržava proširenje Grupe osam državama koje imaju brz privredni razvoj.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2009.

00:17

Default images

"Na predsedničkoj funkciji sam šest meseci i za ovo vreme učestvovao sam na velikom broju samita. Mislim da bi bila dobra ideja da se u budućnosti njihov broj smanji", rekao je Obama na završetku samita G8 najrazvijenih zemalja i Rusije, prenele su svetske novinske agencije.

Obama je kazao da je potrebno da lideri sveta nađu pravu kombinaciju kako bi mogli da napreduju u rešavanju globalnih pitanja.

Američki predsednik je, takođe, podržao širenje G8 na zemlje poput Indije, Brazila ili Narodne Republike Kine, naglasivši da bez tih zemalja neće biti moguće rešavanje velikih međunarodnih problema.

G8 čine SAD, Rusija, Japan, Nemačka, Britanija, Francuska, Italija i Kanada.

Zemlje koje imaju brz privredni razvoj čine G5 - Kina, Indija, Meksiko, Brazil i Južna Afrika, a kada se njima pridruže Egipat i G8, onda one sve čine G14.

G20 okuplja G8, G5 i Argentinu, Australiju, Indoneziju, Saudijsku Arabiju, Južnu Koreju, Tursku, dok je dvadeseti član zemlja koja predsedava Evropskoj uniji.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je nešto ranije da će bogate nacije i zemlje u razvoju, okupljene u Grupi 14, u budućnosti biti telo koje će da donosi značajne ekonomske odluke, pre nego G8.

"Verujem da će u budućnosti G14 imati moć i postati fundamentalna sila za globalno vođenje naše planete", izjavio je Berluskoni na konferenciji za štampu na završetku samita G8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: