Banke povećale kamate za traktore

Poljoprivrednici koji su na kredit kupili traktore dobili su obaveštenja od banaka da im se kamata drastično povećala.

Izvor: B92

Subota, 13.06.2009.

19:10

Default images

Mada su promenama kamatnih stopa banaka pogođeni svi građani – najviše štete bi mogli da pretrpe poljoprivrednici. Redakciji B92 su se u proteklih nedelju dana javljali uglavnom ratari koji su kredite podizali za kupovinu mehanizacije i koji su dobili obaveštenje od banaka da će se zbog izmenjenih uslova poslovanja menjati plan otplate i visina kamatne stope.

Od 32 banke u Srbiji 20 je još u februaru najavilo da neće menjati kamatne stope.

Međutim, na adrese hiljada poljoprivrednika su stigla obaveštenja da će zbog promenjih okolnosti poslovanja banaka kamate na krediti sa fiksnom kamatnom stopom biti promenjene.

Poljoprivrednici uglavnom žele da ostanu anonimni, jer se plaše da bi javni nastupi mogli da pogoršaju situaciju. Poljoprivrednik iz Vršca, koji se javio redakciji B92, kupio je traktor Belarusa, i kada je podizao kredit, stajalo je da je kamata 6 odsto, ali sada je dobio obaveštenje da mora da vrati kredit za 1,5 odsto veći.

Na primer, za traktor koji košta 24.000 evra poljoprivrednici će svoj kredit morati da plate par hiljada evra više nego što je stajalo u provobitnom ugovoru.

Banke pravdaju podizanje rata za kredite većim stepenom rizika, ali u ugovorima takve stavke ne postoje, tako da su fiksne kamatne stope zapravo postale – varijabilne.

"U slučaju da klijent nije zadovoljan i da sumnja da se ugovor ne poštuje može da se obrati narodnoj Banci Srbije sa žalbom“, rekla je Svetlana Gospić, direktorka sektora kontrole NBS.

Narodna Banka je otvorila poseban centar za zaštitu kreditinih korisnika, mada kako priznaju u samoj banci osim poserdovanja u dogovoru imaju malo pravnih sredstava da nateraju banku da poštuje ugovor.

Više o ovoj temi, kako da reagujete ako banka ne poštuje ugovor, ali i o novom Zakonu o stočarstvu, otkupnim cenama maline, višnje i mnogim stručnim temama možete da čujete u programu "Znanje na poklon" nedeljom u devet sati na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: