Nema zaraženih u grupi iz Meksika

Niko iz grupe državljana Srbije koji su bili u Meksiku i na Kubi nema simptome novog, meksičkog gripa, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.05.2009.

12:13

Default images

Milosavljević je novinarima rekao da je grupa koja će sutra avionom doputovati u Beograd, posle Meksika nedelju dana bila na Kubi, te je prošao period inkubacije što je, kako je kazao, bitna promena.

"Na granici će sa njima biti obavljen razgovor i, ako nema kliničke slike koja upućuje na meksički grip, biće im uručeno uputstvo da narednih deset dana aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se jave epidemiološkim službama ako im poraste temperatura i ako dođe do ozbiljnijih disajnih tegoba", rekao je Milosavljević.

Naveo je da će neko, ako mu poraste temperatura i pokažu se respiratorni problemi, biti smešten na Infektivnu kliniku, radi praćenja stanja.

"Sudeći po kontaktima koji su obavljeni sa grupom koja će doputovati iz Meksika, niko ne pokazuje kliničku sliku koja bi to zahtevala", rekao je Milosavljević.

Novi reagensi u "Torlaku"

Laboratorija Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" u Beogradu dobila je nove reagense za brzo otkrivanje novog gripa.

Laboratorija tog instituta je snabdevena reagensima za analize uz pomoć kojih je, kako je navedeno, moguće otkriti virus za samo nekoliko sati. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će odmah posle prvomajskih praznika ta laboratorija biti snabdevena novim reagensima za analize, tako da analize "Torlaka" neće morati da se proveravaju u laboratoriji u Londonu.

On je kazao da će analize biti proveravane u londonskoj laboratoriji Svetske zdravstvene organizacije "jedino ako se bude postavljala preliminarna sumnja da ima virusa".

Kon: Građani da ne brinu zbog mera

Mere tokom predstojeće Univerzijade, preduzete zbog novog virusa gripa, ne treba da opterećuju posetioce i učesnike, kaže za B92 dr Predrag Kon.

Stručnjaci u Srbiji ponavljaju da građani u Srbiji nemaju razloga za paniku zbog pojave novog virusa.

Šef radne grupe Ministarstva zdravlja za odbranu od gripa Predrag Kon kaže za B92 da će tokom predstojeće Univerzijade, koja će se početkom jula održati u Beogradu, biti preduzimane određene mere, ali da zbog njih građani ne treba da budu zabrinuti.

Glavni ciljevi u slučaju izbijanja epidemije u Srbiji biće mala smrtnost i održavanje čitavog sistema bez značajnih posledica. Kon upozorava da će epidemija imati značajne društvene posledice. "Svako ko dobije grip biće mu preporučeno da se kod kuće sam izoluje i sam leči, jer će grip biti vrlo isti kao i ovaj što nam se dešava sezonski. Neće ljudi ići, šta ja znam, neće ići na put, neće ići u pozorišta, pozorišta ćemo usput zatvoriti, smanjiće se, škole će morati da se zatvore po planu, u zavisnosti od situacije", navodi Kon.

Najbolji savet za građane jeste da nastave sa uobičajenim aktivnostima i da se i dalje informišu.

"Nema razloga za paniku, u Srbiji nema obolelih. Građani ne treba da preduzimaju sami nikakve mere, treba da se jave samo oni koji su putovali u one zemlje u kojima se pojavio virus“, rekao je, gostujući u Vestima TV B92, Miomir Pelemiš iz Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Pandemija podrazumeva obolevanje i do 40 odsto stanovništva. Sa dolaskom zime na južnu hemisferu Zemlje, povećavaju se šanse da dođe do pandemije novog gripa.

"Pošto se sada zima seli na južnu hemisferu i po prirodnom toku svaki novi virus gripa se takođe seli na južnu hemisferu, vrlo je verovatno da ukoliko se na južnoj hemisferi, prvenstveno u Australiji, na Novom Zelandu, u Južnoj Africi pojavi i počne da se širi ozbiljnije, vrlo je verovatno da će SZO reagovati i proglasiti fazu 6 pandemije", objašnjava Predrag Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: