Sindikati najavljuju proteste

Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je da će organizovati proteste ukoliko Vlada Srbije uvede dodatni porez na zarade.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2009.

15:41

Default images

Kako se navodi u saopštenju, najavljenim povećanjem poreza, Vlada Srbije prekršila je Sporazum o razvoju socijalnog dijaloga, koji predviđa da se problemi rešavaju kroz razgovore, a ovog puta odluke su donete bez dogovora sa sindikatima i drugim socijalnim partnerima. Dodaje se da bi uvođenjem poreza najveći teret bio prebačen na zaposlene i građane.

I u sindikatima i u Udruženju poreskih obveznika od države traže da se pozabavi pitanjem plata u javnim preduzećima i glomaznom administracijom umesto da, kako kažu, samo razmišljaju kako da pune budžet novcem građana.

Radnici takođe upozoravaju i na to da je Vlada odustala od obećanja da štiti najugroženije. Građani se uglavnom slažu da je u vreme ekonomske krize neophodno štedeti, ali ne samo na njihov račun.

SOS prodavnice i uporozenja države da kaiševi moraju da se stežu za sindikalce su samo perfidna igra vlasti. Oni kažu da je država zaboravila da je prvobitno obećavala da će sakupljati novac za najsiromašnije. “Ako mere ostanu ovakve, protesti će biti sigurno. Savez samostalnih sindikata Srbije će pozvati i druge sindikate, jer ovo je nešto što mora da ujedini sve sindikate da iskažu nezadovoljstvo što će se oporezovati upravo oni koji imaju najmanja primanja”, kaže predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović.

U Udruženju poreskih obveznika pitaju gde je nestalo 2,5 milijarde evra od privatizacije i tvrde da privredu Srbije ugrožava unutrašnja, a ne svetska kriza.

“Vlada ovim merama samo dokazuje svoju nesposbnost i umesto da se okrenula svojoj potrošnji i da je razmišljala o rebalansu budžeta, ona ugrožava najsiromašnije”, smatra Dragutin Zagorac, predsednik Udruženja poreskih obveznika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: