Apel da građani prijave otpad

Republičika inspekcija za zaštitu životne sredine i Opštinsko veće Gornjeg Milanovca apeluju na građane da prijave ambalažu sa otpadom iz fabrike Zvezde-Helios.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2009.

13:52

Default images

U apelu se građani posebno upozoravaju da ne prosipaju sadržaj iz buradi i cisterni kako ne bi dalje zagađivali zemljište i vodotokove, već da o njihovom postojanju, bez obzira na čijem je imanju, prijave najbližim policijskim stanicama ili inspekcijama.

Na ovaj način, kako je naglašeno, sprečiće se nestručno rukovanje, a stručne službe u Zvezdi-Heliosu biće upućene da ih bezbedno uklone i propisno skladište.

Na vanrednoj sednici Opštinskog veća održanoj danas povodom zagađivanja životne sredine rečeno je da se pet godina u rudničko-takovskom kraju nepropisno odlaže ambalaža sa opasnim hemijskim otpadom, a reagovalo se tek kada su postale ugrožene i susedne opštine.

Preduzeće Ekol Pavla Brkovića od 19. aprila 2004. godine u gružanskim selima bez dozvole odlaže burad i cisterne sa otrovnim i kancerogenim materijalom iz Zvezde-Heliosa, čiji je mendžera za zaštitu životne sredine "neprekidno obmanjivao inspekcijske organe".

Ambalaža sa otrovnim sadržajem seljacima je deljena mahom besplatno.

"Zbog naše povećane kontrole u opštini Gornji Milanovac, u toku noći je odvožen otpad u opštine Knić, Kragujevac i Topolu, što je drugi region, pa nismo mogli da im uđemo u trag", kazala je republička inspektorka za zaštitu životne sredine Ivanka Bogojević.

Najava ministra za zastitu životne sredine i prostoreno planiranje Olivera Dulića da Zvezda-Helios može da bude zatvorena, izazvalo je očenu da "radnici ne treba da budu kolateralna šteta jer treba zatvarati odgovorne pojedince".

Predsednik opštine Dražimir Marušić saopštio je da je otrovni repromaterijal stizao iz uvoza, a da niko nije postavio pitanje šta će biti sa ambalažom i da se to poklapa sa privatizacijom kada je gazdama postalo skupo da ga propisno deponuju.

Zatražena je pomoć od Vlade da se postojeće stanje što pre prevaziđe i onemogući dalje zagađivanje.

Kako je najavljeno, sutra će početi ispitivanje zatrovanosti zemljišta, vodotokova i izvorišta u čitavoj opštini Gornji Milanovac.

Opštinsko veće se posebno zahvalilo medijima na izveštavanju o zagađivačima životne sredine iz Gornjeg Milanovca i zamolilo ih da nastave dok se sva amabalaža ne pronađe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: