Izrael: Niko nema većinu

Posle jučerašnjih parlamentarnih izbora u Izraelu niko nema većinu za formiranje vlade. Većina zavisi od ekstremne desnice.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.02.2009.

01:48

Default images

Partija Kadima ministarke Cipi Livni osvojila je jedan procenat glasova više od glavnog rivala, desničarske stranke Likud Benjamina Netanjahua. O pobedniku će, po svemu sudeći, odlučiti partija ekstremne desnice, treća po broju osvojenih glasova, koja je protivnik mirovnih pregovora sa Palestincima.

U parlamentu od 120 poslanika, partija Kadima ministarke Cipi Livni najverovatnije će imati 28 mandata, a Likud Benjamina Netanjhua 27.

"Osećam veliku odgovornost da nastavim borbu sa istom snagom koju su mi juče dali glasači, da ujedinim narod, da povedem Izrael putem koji mu je toliko potreban, puten ujedinjenja”, rekla je Livnijeva

Ona je pozvala Netanjahua da udje u vladu nacionalnog jedinstva, na čijem čelu bi se nalazila ona. Iako odgovora iz Likuda nema, ne isključuje se ni ta mogućnost.

"Naš prvi prioritet jeste formiranje vlade, lično se nadam da ćemo imati vladu nacionalnog jedinstva sa laburistima, frakcijom Šas i Kadimom i Libermanom, ali najvažnije je da se oformi stabilna i funkcionalna vlada i verujem da ćemo je za nekoliko nedelja imati", kazao je predstavnik partije Likud, Juval Stajnic.

Pošto niko nema većinu da sastavi kabinet predstoje koalicioni pregovori. Prvi su održani već danas, kada se lider desničara Netanjahu sastao sa predstavnicima ultra-ortodoksne frakcije Šas.

Veće šanse da sastavi većinsku koaliciju daju se Netanjahuu.
Benjamin Netanjahu (Beta)
Ipak, poslednju reč ima predsednik Izraela Šimon Peres koji će posle konsultacija sa stranačkim liderima 20.februara odlućiti kome da poveri mandat za formiranje nove vlade.

Političar na koga padne izbor, ima šest nedelja da obavi taj zadatak.

U prvim reakcijama na izborne rezultate predstavnici Hamasa rekli su da su rezultati glasanja demonstracija podrške ekstremističkoj vladi koju će predovoditi teroristička trojka.

Ni stanovnici zapadne obale nisu optimistični. "Nije me broga da li je Kadima ili nije, svi oni zastupaju istu politiku ubijanja. jedan ubija, drugi profitira od toga", kaže stanovnik Ramale.

I Glavni pregovorač u ime Palestinske uprave Saeb Erekat iz umereniejg Fataha, misli da su male šanse za mirovni sporazum sa vladom koju će činiti juče izabrane partije.

"Nijedan oblik vlade kao rezultat ovih izbora neće prihvatiti dvodržavno rešenje, ni potpisane sporazume, nastaviće širenje naselja, upade i napade", kaže predstavnik Fataha, Saeb Erekat.

Zvaničnici Irana, Libana i arapske lige saglasni su u oceni da je najveći gubitnik jučeršanjih izraelskih izbora bliskoistočni mirovni proces i a da neizvesnost čeka Izrael i na unutrašnjem planu.

Solana: Nova vlada da obnovi pregovore

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je u Moskvi da nova izraelska vlada mora da pokrene ozbiljne pregovore sa Palestincima.

"Ako nastavimo sa upravljanjem krizom, a ne krenemo sa rešavanjem konflikta mislim da će se on (konflikt) stalno vraćati", izjavio je Solana u intervjuu agenciji Rojters.

Nova izraelska vlada će "morati da bude spremna da nastavi sa ponovnim pokretanjem veoma ozbiljnog pregovaračkog procesa", rekao je Solana nakon razgovora sa ruskim zvaničnicima.

Evropska unija i Rusija su članice četvorke za Bliski istok u kojoj su još SAD i UN, a ta grupa nastoji da vrati Izraelce i Palestince za pregovarački sto.

Solana se nada da će nova izraelska vlada biti "posvećena pregovorima" bez obzira na to od kojih će stranaka biti sastavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: