Atina: Kamenje i suzavci

Demonstranti, mahom mladi, danas su u centru Atine bacali kamenje i komade polomljenih pločnika na kordon policije, koja je odgovorila ispaljivanjem suzavca.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.12.2008.

08:40

Default images

Danas je sedmi dan nemira koji su izbili pošto je policija ubila jednog 15-godišnjeg mladića. Današnji sukobi, posle mirne noći u grčkoj prestonici, buknuli su nedaleko od trga Sintagma. Ulice koje vode do centra grada blokirane su.

Demonstranti su, takođe, ušli u glavnu filijalu Nacionalne banke Grčke u centru Atine, a osoblje je u panici pobeglo. Jedan demonstrant se popeo na Grobnicu neznanom vojniku ispred zgrade Parlamenta i na spomenik postavio crno-crvenu anarhističku zastavu.

Grčki premijer Kostas Karamanlis isključio je danas mogućnost prevremenih izbora.

Ovo su najgori nemiri koji su Grčku pogodili u poslednjih nekoliko decenija.

Izbili su nekoliko sati pošto je jedan grčki policajac u subotu uveče ubio 15-godišnjeg Aleksisa Grigoropulosa.

Prethodna noć je u Atini protekla mirno.

Oko 20 demonstranata sinoć je oko 23 sata gađalo policajce kamenicama nedaleko od atinskog univerziteta, pred kraj protesta na kojem se okupilo skoro 400 ljudi.

I u Solunu su juče nastavljene demonstracije na kojima je bilo više od 1.000 ljudi.

Protesti su se završili bez incidenata. Juče je bilo manje nasilja nego prethodnih dana, ali su protesti najavljeni i za danas i za ponedeljak.

Iako je trebalo da školske ustanove juče zvanično počnu da rade posle dva dana žalosti, mnogi fakulteti i škole su i dalje zatvoreni.

Oko 100 studenata i dalje se nalazi u atinskoj Politehnici, kao i na Poljoprivrednom, Filološkom i Pravnom fakultetu, tako da su te ustanove i dalje zatvorene.

U Solunu su studenti za danas nisu najavili proteste, a o nastavku demonstracija odlučiće, kako su rekli, do ponedeljka.

Nemiri su počeli u subotu, odmah pošto je jedan policajac usmrtio dečaka iz grupe huligana koji su napali policijsko vozilo. Nemiri su, međutim, podstaknuti dubokim nezadovoljstvom zbog korupcije i nesposobnosti konzervativne vlade da se izbori sa ekonomskom krizom.

Protesti i u Sofiji

Više stotina mladih i studenata održalo je u Sofiji tihi protest tražeći od vlade da pojača borbu protiv kriminala, nakon što je grupa pijanih mladića na smrt prebila jednog studenta.

Ispirisani protestima u susednoj Grčkoj, studenti su tražili od vlade da pokaže da može da namente vladavinu prava i suzbije sve raširenije prisustvo kriminalnih bandi u desetinama barova i noćih klubova.

"Protiv smo onoga što se dešava u Bugarskoj - zato što je život ovde ispunjen agresijom", rekao je učesnik protesta Orlin Viktorov, dodajući da studenti neće krenuti stopama grčkih demonstranata, jer kako je rekao "protiv nasilja se ne možete boriti nasiljem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: