Vanredno stanje na aerodromima

Tajlandski premijer Somčaj Vongsavat danas je proglasio vanredno stanje na dva aerodroma u Bangkoku, koje su zauzeli antivladini demonstranti.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2008.

19:56

Default images

U govoru naciji, koji je prenosila državna televizija, Somčaj je rekao da će policija i vojne jedinice pokušati da okončaju blokadu aerodroma koja, kako je rekao, nanosi veliku štetu privredi zemlje, prenela je agencija Rojters.

Antivladini demonstranti u Tajlandu i dalje drže blokiran aerodrom "Suvarnabumi" kod Bangkoka, tako da su mnogi međunarodni letovi otkazani, a unutrašnji avionski saobraćaj gotovo paralisan.

"Suvarnabumi" je glavni tajlandski aerodrom, jugoistocno od prestonice, i preko njega godišnje u Tajland dođe oko 14,5 miliona putnika, odnosno 125.000 dnevno.

Pored ovog blokiran je i aerodrom Don Muang, takođe u Bangkoku.

"Vlada se saglasila da se uvede dekret o vanrednom stanju na dva aerodroma kako bi situacija bila ponovo normalizovana", rekao je zamenik ministra poljoprivrede Tiračai Sankaev agenciji Rojters, posle sastanka vlade u gradu Čijang Mai, na severu Tajlanda.

Pripadnici antivladine Narodne alijanse za demokratiju, koji su pre šest meseci započeli proteste tražeći ostavku premijera Somčaja Vongsavata, kažu da neće odblokirati aerodrom dok premijer ne preda vlast.

Politička kriza, koja inače potresa Tajland već tri godine, pogoršana je otkako je PAD u ponedeljak započeo "finalnu bitku" za rušenje vlade koju optužuje da je pion bivšeg lidera Taksina Šinavatre svrgnutog u puču 2006. godine, podsetio je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: