EU odlucila da vrati cisterne sa mazutom

Izvor: B92

Petak, 03.12.1999.

20:26

Default images
Evropska unija odlucila je da vrati u Makedoniju cisterne sa mazutom, namenjene Nisu i Pirotu, koje vec devet dana stoje na granicnom prelazu Presevo, potvrdio je u petak u Beogradu ambasador Finske u SR Jugoslaviji Hanu Mantivara.

“Cetrnaest cisterni sa mazutom za Nis i Pirot nalaze se na granici sa Makedonijom vec devet dana. Sve ovo vreme vozaci se nalaze kod svojih kamiona. Oni su zeleli da ih zameni drugi tim, ali vlasti to nisu dozvolile. Njihovi pasosi su zadrzani i oni su poceli da protestuju zbog toga sto im se onemogucava da odu kuci. Evropska komisija je zato iz humanih razloga donela odluku se kamioni vrate u Makedoniju. Ovo medjutim nije otkazivanje programa ‘Energija za demokratiju’ – Evropska komisija i Evropaks unija nastavice sa ovim projektom i uskoro ce novi konvoj sa gorivom stici na granicu”, rekao je Mantivara. On nije mogao da kaze kada ce cisterne biti vracene u Makedoniju, navodeci da carinske vlasti SRJ traze dokumentaciju i za povratak kontingenta mazuta u Makedoniju.

Podsetivsi na seriju prepreka kojima je sprecen ulazak cisterni u Jugoslaviju, Predstavnik Evropske unije u Beogradu Majkl Grejem je naveo da je policija u cetvrtak privela i saslusavala speditera programa Evropske Unije Lika Deona, koji je u medjuvremenu pusten. Jedan od problema je i to sto dnevna lezarina za svaku cisternu na carini iznosi po 125 nemackih maraka, rekao je Grejem, dodajuci da za sada nije jasno ko ce tu sumu platiti. On je takodje ponovo optuzio vlasti Zemuna i jos nekih opstina u Srbiji da koriste humanitarne pakete za isplatu plata zaposlenima u javnim sluzbama. Biro Evropske komisije ce ispitati te zloupotrebe, zbog kojih postoji mogucnost obustave humanitarne pomoci, namenjene pre svega izbeglicama, raseljenim licima i socijalnim slucajevima, rekao je Majkl Grejem.

Istovremeno sa povratkom cisterni u Makedoniju, “Jugopetrol” je Nisu isporucio dve cisterne mazuta. Predsednik gradske vlade Nisa Branislav Jovanovic u izjavi za B292 objasnjava da je to samo deo onoga sto “Jugopetrol” duguje tom gradu. Jovanovic je takodje precizirao da su predstavnici “NIS Jugopetrola”, prilikom sastanka sa funkcionerima skupstine opstine Nisa u cetvrtak, obecali bolju saradnju.

U medjuvremenu je gradonacelnik Pirota Tomislav Panajotovic potvrdio za B292 da je u petak u Beogradu imao sastanak sa rukovodiocima “Jugopetrola” u cilju obezbedjivanja mazuta za grejanje stanovnika Pirota. “Dobili smo uveravanja da ce ‘Jugopetrol’ razmotriti situaciju u kojoj se nalazimo i da ce cisterne sa mazutom iz ove kuce narednih dana, koliko je to moguce, stici u Pirot”, rekao je Panajotovic napominjuci da se u tom gradu u petak trose i poslednje rezerve mazuta.

U petak je stigla vest i iz Cacka da su stigle dve cisterne sa 50 tona mazuta, koji je taj grad dobio u okviru humanitarne pomoci iz RS. Tim projektom predvidjeno je da u Cacak stigne ukupno 200 tona mazuta i 60 tona bitumena. Predsednik opstinskog odbora Nove Srbije Dragan Kovacevic je izjavio da na granicnim prelazima nije bilo problema sa ulaskom cisterni iz RS, jer je Skupstina Cacka dobila saglasnost Crvenog krsta Jugoslavije i prikupila sva potrebna dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: