Gledaoci naklonjeni Obami

Demokratski kandidat za predsednika SAD Barak Obama dobio je veće poverenje gledalaca u televizijskom duelu sa kandidatom republikanaca Džonom Mekejnom.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.09.2008.

00:20

Default images

Prema anketi koju je sproveo Si-En-En, Obama je dobio 51 odsto podrške, dok je Mekejn zadobio poverenje 38 odsto gledalaca njihovog prvog televiziijskog duela koji je održan u petak na Univerzitetu u Misisipiju. Prema mišljenju većine, Obama je inteligentniji, više je u toku sa tekućim problemima ljudi, a takođe je ocenjen kao iskrenija osoba i jači lider.

Većina je ocenila i da je republikanski kandidat Mekejn proveo više vremena napadajući Obamu tokom televizijske debate.

Takođe, šest od deset ispitanika smatra da su dvojica kandidata uradili mnogo bolji posao nego što su očekivali, a sedam od deset je ocenilo da su kandidati sposobni da nose predsedničku funkciju.

Prema anketi koju je sproveo "Si-Bi-Es Njuz", 39 odsto ispitanika smatra da je Obama pobedio u debati, 24 odsto smatra da je bolji bio Mekejn, a 37 odsto veruje da su kandidati bili jednaki u svojim izlaganjima.

Dva puta više ispitanika smatra da Obama bolje razume njihove potrebe nego Mekejn.

Oko 78 odsto ispitanika je reklo da je Mekejn spreman da preuzme predsedničku dužnost, dok je isti broj ispitanika bio neopredeljen neposredno pre debate.

Takođe, oko 60 odsto je reklo da je Obama spreman da preuzme predsedničku funkciju, što je slabije nego Mekejn, međutim, za 16 odsto više nego pre početka debate.

Anketa "Si-En-Ena" se sastojala od telefonskog-intervjua 524 glasača koji su pratili debatu. Rezultati ispitivanja se mogu uzeti sa tačnošću od plus-minus 4,5 odsto.

Anketa "Si-Bi-Es Njuza" uključila je onlajn intervjue sa 483 neopredeljena glasača koji su pratili debatu. Rezultati ispitivanja se mogu uzeti sa tačnošću od plus-minus četiri odsto.

Anketu je sprovela agencija "Noledž Netvorks", koja je nasumično birala ispitanika prema telefonskom broju.

Obe ankete su sprovedene u petak uveče. Takve ankete koje se sprovode u toku jedne večeri mogu biti manje pozudane nego istraživanja sprovedena tokom nekoliko večeri, jer uključuju samo stavove ljudi koji su te večeri bili dostupni.

Ovo sučeljavanje, održano sinoć na Univerzitetu Misisipi, prvo je od tri susreta koja će kandidati imati do predsedničkih izbora 4. novembra. Ni jedan od dvojice nije izašao kao jasan pobednik posle sinoćnje debate, ocenjuju mediji.

Predsednička trka je za sada neizvesna: po anketama Obama je u prednosti u ekonomiji, a Mekejn u temama državne bezbednosti.

Druga debata je zakazana za 7. oktobar, a treća za 15. oktobar. Dvoje kandidata za potpredsednika - Sara Pejlin i Džo Bajden, srešće se pred televizijskim kamerama u četvrtak, 2. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: