Prekinut štrajk veterana

Sedmorica veterana prekinula su sedmodnevni štrajk glađu ispred zgrade Vlade Srbije jer su dobila uveravanja da će se rešetii pitanje ratnih naknada.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 25.09.2008.

10:44

Default images

Oni su takvu odluku doneli nakon što su dobili uveravanja od zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i ministra Rasima Ljajića da će njihov zahtev biti rešen u narednih četiri do šest nedelja. Bivši vojni rezervisti zahtevaju od Vlade da im isplati razlike u ratnim dnevnicama za vreme provedeno na Kosovu 1999. godine.

Oni zahtevaju da im se ta razlika isplati prema istom principu kao što je to prethodna vlada učinila njihovim saborcima iz Topličkog okruga, koji su dobili u proseku po 200.000 dinara, i taj iznos im je isplaćen u šest jednakih mesečnih rata.

Sedmorica rezervista stupila su u štrajk prošlog četvrtka, nakon što su dobili informaciju da je njihov zahtev skinut sa dnevnog reda sednice Vlade, kaže lider kruševačkih rezervista Velimir Milošević.

"Prvi put smo uvereni da će naš zahtev biti rešen, jer smo imali veoma ozbiljne razgovore sa ministrima Dačićem i Ljajićem", kazao je on.

Milošević je rekao da su se predstavnici rezervista "uverili da će njihov zahtev biti uvažen u naredne četiri do šest nedelja". "Zato smo odlučili da prekinemo štrajk glađu i protest ispred Vlade Srbije", rekao je Milošević.

Založiću se u Vladi Srbije da se zahtev bivših vojnih rezervista za isplatu razlika u ratnim dnevnicama reši u naredne četiri do šest nedelja, a da oni za to vreme obustave štrajk glađu i proteste, izjavio je Tanjugu zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić.

On je rekao da ne može da ulazi u detalje na koji će to način biti realizovano, ali - budući da je jednom napravljen presedan - "nešto po tom pitanju će morati da bude urađeno".

Saobraćajni kolaps

Tome je prethodio protest više stotina veterana, saobraćajni haos u gradu, a zatim i odluka Vlade Srbije da bude formirana radna grupa, koja će imati šest nedelja da pripremi nacrt propisa koji bi sveobuhvatno uredio problem isplate naknada veteranima.

Prethodno je u Beogradu satima vladao saobraćajni haos jer je nekoliko stotina veterana blokiralo jednu od najznačajnijih raskrsnica, protestujući ispred Vlade.

Više stotina bivših vojnih rezervista nekadašnje Treće armijske oblasti blokirali su raskrsnicu Nemanjine i Ulice kneza Miloša, gde je zgrada Vlade.

Kolaps saobraćaja, nervozni vozači i Beograđani koji nisu mogli da dočekaju javni prevoz u jednoj od najprometnijih ulica zbog protesta rezervista - bila je današnja slika na ulicama Beograda.

Iako uglavom imaju razumevanja za njihove zahteve, Beograđani sa kojima smo razgovarali smatraju da rezervisti blokadom saobraćaja maltretiraju ceo grad.

Rezervisti su jutros zatražili prijem kod ministra policije Ivice Dačića zbog toga što je policija, kako tvrde, onemogućila noćas i jutros dolazak njihovih saboraca iz Leskovca, Kraljeva, Kruševca.

"Hiljadu rezervista krenulo je sinoć iz Leskovca za Beograd. Rukovodstvo Železnice im je tražilo da prvo plate 100 karata, a potom su taj broj podigli na 200, što je izazvalo revolt rezervista, koji su blokirali voz. Blokada je trajala sve do jutros, kada je došla policija i razjurila ih", naveo je lider leskovačkih veterana Dušan Nikolić.

Pre dva dana, veterane je primio ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji im je obećao da će se založiti da se njihov zahtev razmatra na današnjoj sednici Vlade.

Veterane iz nekadašnje Treće armije podržao je juče Pokret veterana Srbije, čiji je predsednik državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Željko Vasiljević.

U poslednja tri dana Hitna pomoć je nekoliko puta intervenisala zbog iscrpljenosti, dehidracije i slabosti štrajkača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: