Župljanin odbio da primi optužnicu

Haški optuženik Stojan Župljanin odbio da primi optužnicu, tvrdeći da je on Branislav Vukadin, rekao je njegov advokat Nebojša Maraš. Doneto rešenje o izručenju Hagu.

Izvor: Beta, Blic

Petak, 13.06.2008.

01:19

Default images

Obraćajući se novinarima ispred Specijalnog suda, Maraš je rekao da je njegov branjenik izrazio sumnju u DNK analizu koju je obavio MUP Srbije, tvrdeći da je policija pogrešno utvrdila njegov identitet.

Maraš je dodao da je odbrana potom istražnom sudiji predložila da se obavi nova analiza DNK i daktiloskopska identifikacija, koju će obaviti institucija kvalifikovana za to, a ne MUP.

Maraš je rekao da istražni sudija nema rok u kojem treba da odluči o tom zahtevu odbrane.

On je naglasio da istražni sudija treba da donese rešenje pretpostavki za izručenje Župljanina Hagu, ali da on još ne može da se izjasni da li će uložiti žalbu jer prvo mora da pročita šta u rešenju piše.

Advokat je rekao da mu se osoba koja ga je angažovala predstavila kao Branislav Vukadin.

Prema proceduri utvrđenoj Zakonom o saradnji sa Haškim trubunalom, Župljanin bi mogao biti izručen tom sudu u roku od tri dana, a najkasnije za devet dana, kada isteknu svi rokovi za donošenje rešenja i žalbu.

Doneto rešenje o izručenju

Istražni sudija Posebnog veća Okružnog suda u Beogradu Dragan Plazinić doneo je rešenje o izručenju optuženog Stojana Župljanina Haškom tribunalu, izjavile je danas portparol tog suda Ivana Ramić.

Ramićeva je novinarima ispred Specijalnog suda rekla da odbrana ima pravo na žalbu u roku od tri dana od prijema rešenja.

Ona nije mogla da precizira kada će Župljanin biti izručen Tribunalu, navodeći da se ne zna kada će rešenje istražnog sudije primiti branilac i optuženi, kao i da to zavisi od toga da li će odbrana uložiti žalbu.

Prema njenim rečima, o žalbi odlučuje vanraspravno veće Veća za ratne zločina Okružnog suda u Beogradu.

Ona je potvrdila da je Župljanin danas odbio da primi optužnicu, ali mu je ona usmeno predočena i on je sa njom upoznat.

Ko je pomagao Župljaninu

MUP proverava ulogu Koviljka Lovra, bivšeg predsednika Izvršnog veća Vojvodine i ministra za poljoprivredu Vlade SRJ, u skrivanju haškog begunca Stojana Župljanina, piše Blic.

Lovre, redovan profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, kako nezvanično saznaje Blic u policiji, nalazi se na proveri zbog osnovane sumnje da je bio jedan od važnijih Župljaninovih jataka iz "novosadske veze".

Nakon višemesečnog opserviranja, kako Blic saznaje, Lovre je pre tri dana priveden, posle čega je krenula potraga za osumnjičenim Župljaninom u kojoj je, pored bezbednjaka Srbije, učestvovalo i jedno odeljenje MUP-a Republike Srpske.

"Novosadsku vezu" su MUP i BIA počeli da prate pošto je Karla del Ponte, bivša tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine, prošle jeseni ponovila tvrdnju da se Župljanin krije na području Novog Sada, apostrofirajući prigradska naselja Futog i Veternik.

Kada je klupko počelo da se odmotava, na površinu su isplivali podaci da je profesor Lovre u više redakcija dnevnih novina, tokom novembra prošle godine, objavljivao različite plaćene oglase neobične sadržine i tako nehotice skrenuo pažnju "bezbednjaka" na sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: