Šta SRS i DS poručuju lideru DSS-a

Najveće srpske partije poručile odlazećem premijeru Vojislavu Koštunici da u novoj vladi ne može da računa na čelnu funkciju.

Izvor: B92

Subota, 15.03.2008.

09:27

Default images

U rasponu od 24 sata, Koštunici su takvu političku poruku preko medija poslali i lider radikala Tomislav Nikolić, koji inače otvoreno poziva Koštunicu u postizbornu koaliciju, ali i predsednik DS-a Boris Tadić. U slučaju radikala, reakcija DSS-a je izostala, ali zato ta partija oštro kritikuje istu takvu Tadićevu izjavu.

Već se čuju ocene da to verovatno znači dodatno udaljavanje DSS-a i DS-a, dojučerašnjih koalicionih partnera.

Kada je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pre samo dva dana rekao da Vojislav Koštunica u njegovoj vladi ne bi bio premijer, iako ga želi u koaoliciji, DSS nije imao nikakvu primedbu. Kada je juče lider DS-a Boris Tadić rekao isto to, iz stranke premijera Koštunice poručili su mu da o predsedniku vlade ne odlučuje on, već građani na izborima. Portparol DSS-a Andreja Mladenović u izjavi za B92 nije međutim dao jasan odgovor na pitanje zašto ta partija selektivno reaguje.

"Reagujemo na izjavu naših bivših koalicionih partnera i mislim da je to u ovom trenutku dovoljno. A sigurno ćemo reagovati na druge izjave, s tim što mi smo jasno rekli da pre izbora nećemo sigurno pričati ni o kakvim koalicijama, ni o kakvim savezima postizbornim", rekao je Mladenović.

Direktor centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić kaže da trenutno ponašanje DSS-a može da se tumači na više načina.

"Mislim da ipak preovlađuje to da se u poslednjih nekoliko meseci radi o procesu udaljavanja DSS-a od DS-a. U isto vreme primećujemo da to udaljavanje znači približavanje radikalima. S druge strane, možda se radi o tome da je razlika u snazi između dveju partija, koje će jednog dana biti članovi vladajuće koalicije, mnogo veća kada se radi o DSS-u i radikalima, nego DSS-u i DS-u. DSS je u odnosu na radikale negde pet puta manji, a u odnosu na DS negde oko četiri puta manji", kaže Nikolić.

On kaže da je teško zamisliti koja bi to funkcija Koštunici, u nekoj budućoj vladi bila prihvatljiva, a da nije premijerska. Vidi ga možda kao ministra pravde ili ministra za Kosovo, pod uslovom da to ministarstvo bude zadržano i u narednoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: