"Srbiji i praktična podrška Rusije"

Dmitrij Medvedev izjavio je da podrška Srbiji u rešavanju problema Kosova treba da bude "ne samo moralna, već i praktična".

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

13:29

Default images

U susretu sa biračima u Nižnjem Novgorodu Dmitrij Medvedev, potpredsednik ruske vlade i glavni predsednički kandidat na izborima koji se održavaju u nedelju 2. marta, rekao je da će Rusija "podržavati Srbiju u zahtevu da se poništi nezakonita odluka o Kosovu, i to ne samo u UN", prenosi Itar-tas. Istovremeno, ruski ambasador pri UN kaže da nema šanse da Kosovo postane član te organizacije.

"Oni računaju na nas. Ali, reč je i o ekonomskoj podršci kao što je pripajanje Srbije gasovodu 'Južni tok', koji će im značajno pomoći u rešavanju mnogih ekonomskih problema. Humanizam u toj sferi treba da bude ne samo moralan, već i ekonomski", naveo je Medvedev.

Prema njegovim rečima, nezakonito proglašenje nezavisnosti Kosova je "dovelo u pitanje bezbednost i stabilnost celog regiona".

"Amerikanci, naravno, ništa ne rizikuju. Amerika je daleko, a u Evropi se stvara izvor nestabilnosti, mogućnost za trgovinu narkoticima i druga zla koja će se širiti po Evropi i kod nas. Eto zašto problem Kosova i Srbije, mada se čini da su daleko, aktivno utiče i na život u našoj zemlji", dodao je Medvedev.

Govoreći o utiscima iz posete Beogradu, Medvedev je rekao da su oni "veoma tužni".

"Mada se zemlja razvija, zgrade razrušene u bombardovanju jasno podsećaju da je Evropa bombardovala Evropu", rekao je on.

Čurkin: Nema šanse da Kosovo postane član UN

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je danas da Kosovo nema šanse da postane članica UN zbog stava Rusije i Kine.

"Što se tiče hipotetičnog pitanja članstva Kosova u UN, već samo postavljanje pitanja je veoma preuranjeno. Rusija smatra da treba naći pravno rešenja za problem, da bi se našao izlaz iz ove situacije", kazao je Čurkin video-mostom iz Njujorka novinarima u Moskvi.

On je podsetio da u Povelji UN postoji stav u kome se govori da odluku o prijemu novih članica donosi Generalna skupština UN, po preporuci Saveta bezbednosti.

"Kosovo nema šanse da dobije pozitivnu preporuku od SB, ako su dve stalne članice, Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, protiv jednostrane nezavisnosti pokrajine", kazao je Čurkin.

On je kazao da je poslednje razmatranje kosovskog problema u SB UN pokazalo da se Rusija sa svojom stavom nalazi u većini, jer veliki
broj članica "deli zabrinutost Rusije" zbog kršenja međunarodnog prava.

Čurkin je kazao da se pokazalo, takođe, da nema ni pravnog, ni političkog ni moralnog opravdanja za proglašavanje nezavisnosti Kosova ili za priznanje nezavisnosti.

On je najavio da će Rusija i dalje pažljivo pratiti situaciju na Kosovu, pre svega misiju EU, i ponovio da slanje te misije "izlazi iz okvira međunarodnog prava, koje ne treba kršiti".

"Rusija zadržava predstavništvo na Kosovu"

Rusija će zadržati svoje diplomatsko predstavništvo na Kosovu, kao deo Ambasade Rusije u Srbiji, izjavio je danas šef predstavništva u Prištini Andrej Dronov.

"Smatramo da proglašavanje nezavisnosti Kosova nije ukinulo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, da ona i dalje predstavlja osnovu za rad ruskog diplomatskog predstavništva u Prištini, koje nastavlja da radi", kazao je Dronov u telefonskoj izjavi RIA Novosti.

Po njegovim rečima, predstavništvo održava ranije uspostavljene kontakte i nema nikakvih posebnih promena u njegovom radu.

Dronov je ocenio da je situacija na Kosovu napeta, posebno u severnom delu.

"Na severu je situacija posebno eksplozivna. Mnogo će zavisiti od toga koliko će UNMIK i Kfor pokazati strpljenja i tolerancije", kazao je Dronov.

Specijalni izaslanik ruskog ministra spoljnih poslova za Balkan Aleksandar Bocan-Harčenko raznije je, takođe, izjavio da Moskva nema nameru da zatvori svoje predstavništvo na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: