Britanija kritikuje Rusiju

Velika Britanija saopštila je danas da je "potpuno neprihvatljiv" svaki pokušaj zastrašivanja osoblja njenih kulturnih centara.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 16.01.2008.

10:14

Default images

Ruske vlasti su inače na razgovor pozvale Ruse zaposlene u kancelarijama Britanskog saveta u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu. "Čuli smo veoma ozbiljne navode o zastrašivanju i uznemiravanju britanskih zvaničnika", rekao je novinarima šef britanske diplomatije Dejvid Miliband.

Britanski šef diplomatije je poručio da će London veoma ozbiljno shvatiti taj sličaj i ponovio da je "svako zastrašivanje ili uznemiravanje potpuno neprihvatljivo".

Miliband je rekao i da je šef Britanske diplomatske službe pozvao ruskog ambasadora u Londonu na razgovor o slučaju zaposlenih u odeljenjima Britanskog saveta.

Miliband je rekao da će britanski zvaničnici preneti ruskom ambasadoru da će jedini gubitnici od "napada" na britanske kulturne centre biti reputacija ruske vlade i ruski gtrađani koji koriste britanske kulturne centre.

Zabrinutost je izrazio i Britanski savet

Portparolka Britanskog saveta je rekla da je "rusko osoblje u Sankt Peterburgu i Ekaterinburgu pozvano juče na razgovor u štabove FSB (Federalnu službu bezbednosti) a kod kuće su ih posetili zvaničnici ministarstva unutrašnjih poslova".

"Naša glavna briga su bezbednost i sigurnost našeg ruskog i britanskog osoblja", rekla je ona.

Portparol britanskog ministarstrva spoljnih poslova ranije je potvrdio da je London upoznat s tim slučajem i saopštio da je "Svaki pokušaj zastrašivanja osoblja Britanskog saveta u Rusiji potpuno neprihvatljiv".

Ruski državljani zaposleni u Britanskom savetu u Sankt Peterburugu i Jekaterinburgu juče su ruski zvaničnici pozvali na razgovor.

Ruske vlasti naredile su odeljenjima Britanskog saveta u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu da prestanu da rade do 1. januara, što je ta ogranziacija odbila.

Naredbu da se zatvore kancelarije zbog, kako kažu ruske vlasti, kršenja međunarodnih i domaćih zakona, Britanci su ocenili kao "nelegitimne"

Slučaj s odeljenjima Britanskog saveta u dva grada preti da dodatno zategne odnose Londiona i Moskve, koji su već na najnižem nivou od kraja Hladnog rata zbog diplomatskih sporova vezanih za unbistvo kritičara Kremlja Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine.

Ruske vlasti su odbile da Britaniji isporuče Andreja Lugovoja - glavnoosumnjičenog za ubistvo Litvinjenka, kritičara Kremlja - dok ruske vlasti tvrde da London pruža utičište Borisu Berezovskom, tajkunu i takođe kritičaru Kremlja, kojeg Moskva optužuje za finasijske malverzacije.

Tajms: Putin oran za svađu

Predsednik Rusije Vladimir Putin (FoNet, arhiva)
Ugledni list ocenjuje da ruski predsednik smišljeno traži razloge za zatezanje odnosa sa Velikom Britanijom.

Postoji mogućnost da je ruski predsednik Vladimir Putin oran za svađu sa Londonom i po najmanjem pitanju, a kamoli kada je reč o pooštravanju sankcija protiv Irana ili očekivanju Britanije da će se Moskva uzdržati od poteza kojim bi mogla da destabilizuje Balkan kada Kosovo, verovatno u martu, proglasi nezavisnost, piše danas Londonski Tajms.

List ocenjuje da "svađa" Londona sa Moskvom oko zabrane rada Britanskog saveta u Rusiji ne sme da se pretvori u "opštu tuču".

Britanija se nada da će Kremlj na sve brojnije sporove između dve zemlje, od kada je u Londonu ubijen bivši agent ruske tajne službe KGB Aleksandar Litvinjenko, nastaviti da gleda kao na odvojena pitanja.

List ocenjuje da će se Rusija uzdržati od "ratobornosti" jedino ako shvati da joj je ipak potrebna pomoć zapadnih kompanija za dalji razvoj energetskog sektora, u kom slučaju će nastaviti da vodi pregmatičnu politiku i pod verovatnim novim predsednikom Dmitrijem Medvedevim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: