Sindikat: U štrajku 902 škole

U Srbiji danas, skraćenjem časova na 30 minuta, štrajkuju 902 škole, kažu u sindikatu prosvete.

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2007.

15:17

Default images

U nekoliko škola u Čačku potpuno je obustavilo rad pomoćno osoblje, koje zahteva povećanje zarada, izjavio je agenciji Beta sekretar Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja. Broj škola se povećava u odnosu na juče, kada je u štrajku bilo 720 škola, rekao je Skrobonja i najavio da će tri škole u Surčinu, čiji zaposleni ne pripadaju nijednom sindikatu, sutra početi štrajk.

Javljaju nam se direktori škola iz Boljevaca, Jakova, Prijepolja i drugih gradova koji nikada nisu štrajkovali i koji žele da se pridruže štrajku Unije, Sindikata obrazovanja Srbije i sindikatu "Nezavisnost", dodao je.

On je rekao da se za sada štrajkuje u zakonskim okvirima, osim u Čačku, gde su 23 škole za sutra najavile totalnu obustavu nastave i dodao da će o eventualnoj radikalizaciji štrajka predstavnici sindikata, ukoliko ih ne primi ministar prosvete Zoran Lončar, odlučivati u petak.

Pomoćni radnici svih sedam srednjih i osam osnovnih gradskih škola u Čačku, koji su članovi Sindikata obrazovanja Čačak, danas su počeli štrajk sa potpunom obustavom rada, zbog ponižavajućeg materijalnog položaja i zahtevajući povećanje zarada.

Aktiv direktora srednjih škola u Čačku uputio je danas otvoreno pismo ministru prosvete u kome ga obaveštavaju da zbog generalnog štrajka pomoćnih radnika od sutra mogu biti ugroženi higijenski uslovi rada u školama, kao i zdravlje učenika i zaposlenih.

Sindikat obrazovanja Čačka, koji je član Unije sindikata prosvetnih radnika i većinski je sindikat u Čačku, nije prihvatio štrajk skraćivanjem časova od 15 minuta, iako podržava štrajkačke zahteve, jer smatra da je takav vid štrajka neefikasan i zalaže se za totalnu obustavu nastave.

U Šumadijskom okrugu od ukupno 67 škola, 27 je u štrajku, a u Nišu je nastava skraćena u 31 školi od ukupno 54 osnovne i srednje škole.

"Broj škola koje štrajkuju se povećao u odnosu na juče, kada ih je bilo 20", rekao je agenciji Beta predsednik Unije prosvetnih radnika Niša Bratislav Arsić, dodajući da su štrajk podržale i specijalne škole, ali bez skraćenja časova jer u njima časovi uobičajeno traju 30 minuta.

I u školama u Smederevu časovi su skraćeni na 30 minuta. Osnovna škola u Osipaonici nastavu je skratila u ponedeljak, Ekonomsko-trgovinska škola u Smederevu od utorka.

Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, koji je kolektivni član Unije sindikata prosvetnih radnika, saopštio je da u Vojvodini danas štrajkuje 115 škola.

Štrajku prosvetnih radnika Srbije od sutra će se priključiti i zaposleni u više od 40 škola zrenjaninske opštine i prosvetni radnici u novopazarskim osnovnim i srednjim školama.

Osnovni zahtev Sindikata obrazovanja Srbije, Unije prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" jeste povećanje zarada u narednoj godini za 20 odsto.

Predstavnici sindikata naveli su da je predlog Vlade kojim bi masa zarada u prosveti tokom 2008. godine trebalo da bude povećana za 22,3 odsto neprihvatljiv jer ne bi doveo do realnog povećanja plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: