Neuspešan razgovor o dnevnicama

Sastanak delegacije Ministarstva odbrane i bivših vojnih rezervista iz Kuršumlije završen je danas neuspehom.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 26.09.2007.

11:43

Default images

Ratni veterani iz Kuršumlije nastavljaju štrajk glađu u zgradi opštine. Predstavnici Ministarstva odbrane danas su saopštili rezervistima da je vojska izmirila sva dugovanja prema nekadašnjim učesnicima rata na Kosovu. Istovremeno su apelovali na rezerviste da prekinu štrajk glađu i da ne ugrožavaju svoje živote.

"Prema našoj evidenciji, svim vojnim rezervistima su isplaćene dnevnice za vreme koje su proveli na Kosovu 1999. godine. Minoran je broj onih kojima je vojska ostala dužna", rekao je državni sekretar Ministarstva odbrane Zojan Jeftić.

On je izjavio da je problem nastao kada su sudskim presudama pojedinci naplatili duple dnevnice.

Bivši vojni rezervisti, koji već drugu nedelju štrajkuju glađu, kažu da su nezadovoljni razgovorom sa predstavnicima Ministarstva odbrane.

U Štrajkačkom odboru rezervista tvrde da ne odstupaju od zahteva da im se isplate ratne dnevnice.

"Nastavljamo štrajk glađu u sali opštine Kuršumlija do petka, kada očekujemo da nam se obrate predstavnici radne grupe koju je formirala vlada i jedina je merodavna da reši pitanje dnevnica iz rata", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora rezervista Dejan Milošević.

Dolazak delegacije Ministarstva odbrane usledio je nakon jučerasnjeg sastanka rezervista sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem u Beogradu.

Bivšim vojnim rezervistima iz Kuršumlije koji štrajkuju glađu rano jutros i tokom prosle noći priključili su se novi štrajkači.

Jedan od organizatora protesta Dejan Milošević jutros je naveo da je u zgradi opštine Kuršumlija "sada zaključano 30 ljudi", kao i da šestorica učesnika protesta koji su u "najlošijem zdravstvenom stanju" odbijaju lekarsku pomoć. "Očekujemo da u toku dana u Kuršumliju stigne delegacija iz Beograda sa kojom treba da pregovaramo o našim zahtevima", rekao je Milošević.

Pred današnji sastanak, štrajkači su tvrdili da imaju dokaze da im dnevnice nisu isplaćene. "Mi imamo dokaze da veliki broj naših saboraca nije primio nijednu dnevnicu. Spremni smo i na vansudsko poravnanje jer ne želimo da ugrozimo vojni budžet, ali želimo da ostvarimo pravo na dnevnice koje su nam zakinute", kaže Dejan Milošević.

Štrajk glađu ratnih veterana u Kuršumliji ušao je u 16. dan. Od nedelje uveče oni su se zabarikadirali u salu opštine i odbijaju i medicinsku pomoć. Zbog iscrpljenosti i izrazito lošeg zdravstvenog stanja nekolicini štrajkača je pozlilo, pa su upućeni na kućno lečenje.

I skupštinski odbor traži informacije

Odbor Skupstine Srbije za rad, boračka i socijalna pitanja zatražio je od Ministarstva odbrane informaciju o rezervistima koji već dve nedelje štrajkuju u Kuršumliji.

Nakon zahteva poslanika Srpske radikalne stranke Božidara Delića da odbor razmatra zahteve vojnih rezervista, odbor je zaključio da zatraži informaciju od radne grupe Ministarstva odbrane koja danas u Kuršumliji ispituje navode rezervista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: