Manter: Prihvatamo svaki dogovor

Ambasador SAD u Srbiji kaže da bi SAD prihvatile svaki dogovor o Kosovu, čak i pre nego Ahtisarijev plan

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.09.2007.

09:07

Default images

Kameron Manter je izjavio da bi dogovoreno rešenje za Kosovo bilo najbolje, ali i ukazao da je, u suprotnom, jedna od opcija plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti. "Ako Beograd i Priština dođu do bilo kakvog dogovora, to bi bilo najbolje rešenje i podržali bismo ga. Naše preferirano rešenje je Ahtisarijev plan, ali bismo čak više od toga voleli da strane dođu do rešenja dogovorom", rekao je Manter.

Manter je rekao da podela Kosova nije na stolu, ukazujući, međutim, da će SAD podržati bilo koje dogovoreno rešenje.

"Naša pozicija je da je pravično i najbolje rešenje nadgledana nezavisnost i zato kažemo da je Ahtisarijev plan jedna od opcija, ali da to nije nešto na šta 'trojka' primorava Beograd i Pristinu. Pregovarači treba da nađu rešenje, a uloga EU, Rusije i SAD je da im u tome pomognu", rekao je Manter za Blic.

Povodom najave kosovskih Albanaca da su spremni da posle 10. decembra proglase nezavisnost, Manter je rekao da je prerano nagađati o tome šta će se dogoditi u decembru i ponovo podržao pregovore.

"Snažno podržavamo sadašnje pregovore i verujemo da je najbolje rešenje ono na koje pristanu obe strane. Da kažemo sada šta će biti posle 10. decembra bilo bi prejudiciranje procesa, a to ne želimo", rekao je on.

Harčenko: Nisam optimista, ali ima nade

Predstavnik Rusije u "trojci" za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da nije veliki optimista po pitanju pregovora o Kosovu zbog suprotstavljenih stavova i pozvao sve strane da se uzdrže od polemike.

"Iskreno, nisam prepun optimizma, ali tračak nade postoji. Situacija je još teška jer su pozicije dijametralne", rekao je Harčenko.

On je precizirao da će dnevni red direktnih pregovora biti napravljen tek posle sastanka šefova diplomatija zemalja Kontakt grupe. "Poruke sa tog sastanka treba da imaju jak podsticaj u traženju kompromisa za Kosovo", rekao je Harčenko.

On je rekao i da posrednička trojka vrši pritisak da se prestane s polemikom zato što ona ometa pregovarački proces i pozvao sve strane da se uzdrže od polemika. "Sada je najvažnije stvoriti maksimalno prihvatljivu političku atmosferu za pregovarački proces", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: